Лошото време може да осуети историческия старт на пилотирания кораб Dragon. С него НАСА и компанията на Илон Мъск трябва да изпратят двама американски астронавти на мисия до Международната космическа станция след близо 10-годишна пауза на пилотираните полети, но дъжд и буря се спуснаха над космическия център "Кенеди", разположен на крайбрежието на щата Флорида, рано сутринта в сряда, предаде Франс прес.

От своя страна Националният център за ураганите съобщи за образуването на тропическа буря край бреговете на Южна Каролина, в северна посока. Лошите атмосферни условия могат да представляват риск за астронавтите в случай на аварийно кацане в Атлантическия океан след старта, отбелязва агенцията.

Специалисти от НАСА и от компанията SpaceX ще трябва да решат дали да не отложат старта за събота, другият възможен прозорец за изстрелване на космическия кораб.

"Нашето съвещание за метеорологичната обстановка в Атлантическия океан ще определи дали да пристъпим към старта", коментира ръководителят на компанията SpaceX Илон Мъск.


Източник: Труд

Засега изстрелването е планирано за 16:33 ч. местно време (23:33 ч. българско време) от ракетната площадка номер 39, откъдето навремето полетяха към Луната Нийл Армстронг и екипажът на Apolo 11.

На борда на пилотирания кораб Dragon ще бъдат американските астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли.

Това ще бъде първият пилотиран старт от американска земя за последните 9 години, откакто беше прекратена програмата на НАСА с космическите совалки.“Демо-1” преди година завърши с успех
Историческа мисия, с която САЩ се опитват да възобновят пилотираните космически полети, предстои днес. Късно вечерта българско време двама астронавти - Боб Бенкън и Дъг Хърли, трябва да полетят от американска земя за Международната космическа станция (МКС) за пръв път от 9 години. Това не се е случвало от закриването на програмата за космическите совалки на НАСА през 2011 г., откогато единствено руските кораби “Союз” осигуряват превоз на астронавти от САЩ до МКС.

Пак за пръв път астронавти ще пилотират частен кораб - Crew Fragon на компанията SpaceX на US милиардера Илон Мъск. Корабът ще бъде изстрелян с ракета Falcon 9, също разработена от SpaceX.

Предстоящата днес мисия носи названието “Демо-2”. Предишната - “Демо-1” бе извършена успешно през март миналата година, но без екипаж на кораба. Тогава Crew Dragon бе изстрелян успешно на 2 март, на следващия ден достигна и се скачи с МКС, а на 8 март се завърна на Земята.

Ако всичко мине според очакванията, НАСА може да даде разрешение на SpaceX негови кораби да се ползват като “космически таксита”.

Президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс също ще наблюдават историческия полет.

За изстрелване на спътници

Провал на тест с ракета на Virgin Orbit

Припомняме, че първият опит на компанията Virgin Orbit на милиардера Ричард Брансън да изстреля ракета от самолет завърши в провал.

Тестът над Тихия океан днес бе прекратен секунди след освобождаването на ракетата, окачена под крилото на “Боинг-747”. Би трябвало двигателят да се запали почти веднага, но от управлението на опита решили да го прекратят.

Брансън разчита да е сред пионерите, разработили метод за пускане на ракета с малък (колкото перална машина) спътник на борда от самолет високо в атмосферата. Това би намалило значително разходите за такава операция - компанията твърди, че цената ще е до 12 млн. долара, като при това няма нужда от космодрум.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!