Съботният ден се оказва истинска повратна точка за американците. За първи път в историята на САЩ страната има жена вицепрезидент. Това не е всичко – Камала Харис е цветнокожа и от азиатски произход.
 

Камала Харис призна преди време, че не желае да бъде наричана женския еквивалент на Барак Обама и има свой собствен почерк.

Тя е третата жена в историята на САЩ, която бе номинирана за вицепрезидент, но печели битката. Тази чест преди нея е оказвана на Сара Пейлин от републиканците и на Жералдин Фераро от демократите, но никоя не стига до заветния пост.

Плюсовете на Камала Харис - опитна и обиграна, привърженик на лявоцентристка политика, млада е - на 55, а Байдън през ноември ще навърши 78. Умее да събира пари - има достатъчно влиятелни и богати приятели. А данни от миналата година показват, че в семейната сметка със съпруга й има около 5 милиона и 800 хиляди долара.

Изборът й затвърждава репутацията на Байдън на широкоскроен човек, който търси и намира консенсус.

БЛИЦ припомня, че преди минути стана ясно, че Джо Байдън е новият президент на Съединените американски щати, според редица американски медии

Демократът стана 46-ият президент на САЩ като надделя над Доналд Тръмп след обрат в спорните щати, които му дадоха доста над нужните 270 гласа в изборната комисия, за да сложи точка на битката за Белия дом. Байдън получи 284 електорски гласа, а Тръмп остава с 214.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!