Историк даде нов живот на слуховете, че дядото на Адолф Хитлер е бил с еврейско потекло, съобщава в. "Сън". Д-р Ленард Сакс твърди, че е открил нови доказателства, които потвърждават теорията, че фюрерът не е бил от „чистата раса”, както е твърдял.

Твърденията за предполагаемото еврейско потекло на Хитлер за първи път бяха изказани от неговия личен адвокат Ханс Франк. Вярва се, че през 1930-та година Франк е открил доказателства за това, че дядо му е живял в същия дом, където баба му е работила и е заченала след прелюбодеяние.

Твърденията му бяха публикувани седем години след смъртта му, когато той е бил екзекутиран за военни престъпления след Нюрнбергския процес през 1946-та. След това мнозина отхвърлиха доказателствата на Франк като измислени.

Германският писател Николаус фон Прерадович дори твърди, че е доказал как в Грац, Австрия не е имало никакви евреи през 1836-та, когато бабата на Хитлер, Мария Ана Шиклгрубер забременява.

Обаче историкът Ленард Сакс разравя архивите на Австрия от 18 век години и открива, че наистина е имало добре утвърдена общност от евреи в Грац още преди 1850 година. Той доказва още, че Прерадович бил ревностен нацист, който се почувствал обиден от факта, че някой предполага, че Хитлер е имал еврейска жилка.

"Винаги съм си мислил това – нео-нацистите се чувстват обидени, че Хитлер е имал дядо евреин, защото мразят евреите. А евреите също се чувстват обидени, че фюрерът е имал дядо евреин, защото мразят Хитлер“, обяснява доктор Сакс.

"Но сега вече е минало достатъчно време от падането на Третия Райх, за да се запитаме не какво е обидно и какво не е, а какво значи това за възприемането ни на Адолф Хитлер и Холокоста“, пише той в „Джърнъл оф Еуропеан Стъдис”.

Бабата на Хитлер, Мария Анна Шиклгрубер, която родила баща му Алоис, била обикновена работничка, която живяла в беден селски район в Австрия. Не се знае много за живота й преди да навърши 42 години. Тогава ражда бащата на Хитлер все още неомъжена.

Мария Анна така и не разкрива кой е бащата на Алоис. В акта си за раждане той е записан като „неясен“. След това се жени за Йохан Георг Хидлер, който припознава момчето и се приема за официалния баща на дядото на фюрера Третия райх.

Едва когато враговете на Хитлер се усъмнили в кръвната му линия, миналото на майка му изплувало наяве. Опозицията не пропускала да спомене, че дядото на фюрера бил евреин, за да дразни нацистите, за които „чистата кръв“ била толкова важна.

През 1931 година самият Хитлер поръчал на СС да разследва слуха, който бил плъзнал. А след това поръчва Рудолф Коппенщайнер да публикува подробно родословно дърво на потеклото му през 1937 г., което да показва, че всичките му предци са австрийци и германци.

Но след като Йохан Георг Хидлер признава Алоис за свой син, името му е записано в сертификата за раждане на мястото на „неясен“. За нацистите това било достатъчно доказателство, че Хитлер нямал нищо общо с евреите.