Д-р Джоузеф Варон вярва, че се борим във две войни. Война срещу коронавируса и война срещу... глупостта. Едно изображения на главния директор в Медицинския център на Юнайтед Мемориал в Хюстън обиколи мрежата през последните дни. То улавя момента, в който Варон утешаващо прегръща възрастен мъж с коронавирус.

В САЩ продължава да се наблюдава нарастване на броя на хората, постъпващи в болница с COVID-19, а няколко щати са загрижени, че здравните заведения скоро могат да бъдат претоварени.

"Видях този господин. Той е в края на 70-те. Той плачеше, плачеше като бебе. Попитах го: "Какво има?", а той ми обясни, че иска да е с жена си. Мислех си за този мъж и колко пъти ми се е налагало да видя подобна сцена - пациенти, които са самотни, изолирани. Това много трудно би могло да бъде поправено. Няма как да им помогна", разказва д-р Джоузеф Варон пред BBC.

"Когато си възрастен, когато си крехък, когато си свикнал да си със своя партньор и попаднеш в COVID отделението, където нямаш никакъв контакт с външния свят, никой не може да те посети... Мога напълно да разбера как се чувства този мъж. Аз също се почувствах невероятно тъжен", добавя доктор Варон.

За щастие пациентът от снимката успява да пребори COVID-19 и е изписан от болницата. Но работата за доктор Варон и колегите му продължава.

"258 дни. Знам точно колко дни съм работил без да спра. Не съм си взимал нито един ден почивка. Нямал съм нито един свободен следобед. Уморен съм. Изтощен съм. Екипът ми също е изтощен. Така че, да - ваксината е много очаквана и ние много я желаем. Но също така съм реалист и знам, че няма да е лесно да ваксинираме всички хора, които трябва да бъдат ваксинирани", казва той.

Броят на болните, които се лекуват в болница от COVID-19 в САЩ за първи път надхвърли 100 хил., но все още има голям брой хора, които не спазват правилата, наложени за да се ограничи разпространението на вируса. Какво би им казал доктор Варон?

"Бих искал да им ударя шамар. Защото аз убивам себе си, колегите ми убиват себе си... бием се в две войни. Война срещу коронавируса и война срещу глупостта. Хората не слушат какво им казваме. Тези, които не вярват в COVID-19, които вярват, че това е само измислица - нека дойдат и прекарат един ден в нашето отделение. Това е тъжно, плашещо", категоричен е медикът.

Той казва, че когато всичко това приключи "просто ще си поспи". "Ще изключа телефона си и ще остана в леглото. Ако е възможно цял уикенд да лежа, ще го направя", казва доктор Варон.