Иранският удар срещу Израел прилича на руските атаки срещу Украйна, сочи анализ на Института за изучаване на войната ISW.

“Русия експериментира точно с подобни комбинации от балистички и крилати ракети, заедно с ирански дронове в Украйна“, отбелязват от ISW.

Иран също е тествал противовъздушната отбрана на ВМС на САЩ чрез атаки с дронове на хуси, според проучването.

БЛИЦ припомня, че тази нощ Техеран нападна Тел Авив, като в нападението се включиха Йемен, Сирия и Ирак. 

Иран е изстрелял около 185 дрона, 110 ракети земя-земя и 36 крилати ракети срещу Израел. 

БЛИЦ припомня, че атаката бе очаквана от Тел Авив, който в късните часове на 13 април издаде куп заповеди на жителите си. Училищата бяха затворени, а хората призовани да намерят убежища и да се снабдят с радиа. Бе отворен и горещ телефон за психическа помощ. 

Междувременно Йордания също затвори изцяло въздушното си пространство, като много от летящите снаряди са били обезвредени още на нейна територия. 

От Техеран кръстиха операцията "Истинско обещание" и твърдят, че е в отговор на израелските удари от първи април.

БЛИЦ припомня, че израелските ВВС удариха сградата на генералното консулство на Иран в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Според КСИР са убити седем офицери от корпуса, включително двама високопоставени генерални съветници: Мохамад Реза Захеди, командир на силите Кудс на КСИР в Сирия и Ливан, и неговият заместник, бригаден генерал Мохамад Хади Хаджи Рахими. Техеран заяви, че си запазва правото на отговор.

Превод и редакция БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук