Руските държавни медии пуснаха и по-късно оттеглиха съобщения за "прегрупирането" на руските сили на източния (левия) бряг на Херсонска област към позиции по на изток от река Днепър. Което предполага, че руското командване и/или държавен медиен апарат не са успели в установяването на координирана информационна линия за руския отговор на продължаващите украински сухопътни операции на източния бряг.

ТАСС и РИА Новости публикуваха съобщения, в които се твърди, че командването на руската групировка на силите "Днепър" (в момента действаща на източния бряг на Херсонска област) е решило да прехвърли войски на неуточнени "по-изгодни позиции" източно от река Днепър. След прегрупирането руското военно командване ще прехвърли части от Групировката войски "Днепър" на други направления за настъпателни действия.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

ТАСС и РИА Новости премахнаха публикациите в рамките на минути, а ТАСС по-късно издаде извинение, в което твърди, че е "погрешно" публикувал своя доклад. Руското държавно издание РБК съобщи, че руското Министерство на отбраната (МО) нарече съобщенията за прегрупиране на източния бряг на Херсонска област "фалшиви" и "провокация".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на въпрос за ситуацията в Херсонска област, като заяви, че само руските военни могат и трябва да коментират ситуацията.

Руското министерство на отбраната не е признало запазването на украинските позиции на източния бряг или продължаващите по-големи от обичайните украински сухопътни операции през последните седмици. Руските блогъри все повече съобщават за украинската активност на левия бряг, което обаче рязко контрастира с продължаващата липса на признание от руските държавни медии и руски официални лица.

Руското командване и преди се бореше да установи координиран информационен подход към събитията в Украйна особено когато руското командване не успя да постави информационни условия за поражения по време на контранастъплението Харков 2022.

Предишни неуспехи при установяването на координирани информационни подходи доведоха до хаотични фрактури и изразено недоволство в руското информационно пространство и руското командване рискува да повтори тези инциденти със ситуацията на източния бряг, която предизвика особена загриженост от руските ултранационалисти.

Препратките в докладите към руските "настъпления" на други места по фронта предполагат, че некоординираният информационен подход може да е по-разпространен от източния бряг, тъй като руското командване не е признало изрично никакви текущи руски операции в Украйна като офанзива.

Вече оттеглените доклади за руско прегрупиране на източния бряг на Херсонска област може да са показателни за действителни дискусии, провеждащи се във високите ешелони на руското военно командване, които може да са навлезли преждевременно в информационното пространство, преди да бъдат официално освободени от руската армия.

Руската медия РБК съобщи, че в оригиналните доклади на ТАСС и РИА Новости се посочва, че командирът на Обединената руска групировка сили в Украйна (неназован в статията, но позовавайки се на началника на Генералния щаб на армията генерал Валерий Герасимов) е чул и се съгласил с аргументи от командването на групата "Днепър" (също неназован в статията, но известен като генерал-полковник Михаил Теплински) и е наредил на групата "Днепър" да преразположи и освободи сили за настъпателни операции в други неуточнени направления.

Предположението, че двама високопоставени военни командири биха обсъдили преразпределението на руските сили от определен сектор на фронта в друг, не е странно или невероятно.

Докладът на РБК, освен това, предполага, че руското военно командване е преценило, че ситуацията в Херсонска област не е явно заплашителна за руските сили. Въпреки почти постоянната загриженост относно посоката на Херсон от страна на блогърите, самото руско военно командване изглежда е заето с други сектори на фронта, а именно Авдеевка, където руските сили преследват подновени настъпателни операции.

Герасимов и Теплински може да са претеглили разходите за поддържане на фронтови части в Херсонска област с ползите от предислоцирането на тези части в други райони на фронта и са решили, че текущата руска групировка в тиловите райони на Херсон е достатъчна за защита срещу украинските операции на изток банка.

Украинският военен наблюдател Константин Машовец отбеляза на 12 ноември, че руското командване в херсонското направление е отказало да изпрати на фронтовата линия допълнителни сили на 70-та мотострелкова дивизия (от новосформираната 18-та общовойскова армия) и 7-ма десантно-щурмова дивизия отвъд елементи от отделни полкове и батальони, като вместо това избират да поддържат остатъка от тези формирования в близките тилови зони и вторичните ешелони на отбраната.

Машовец отбеляза, че руското присъствие във фронтовите райони на Херсонска област е "ограничено".

Предположението, че руските сили имат по-силно присъствие в тила в Херсонска област, до голяма степен е свързано с предполагаемите дискусии между Герасимов и Теплински за освобождаване на тези фронтови елементи и изпращането им в други райони на фронта.

Като алтернатива, руското военно командване може да е инструктирало държавните медии да пуснат и след това да оттеглят тези доклади като част от информационна операция, която има за цел да накара украинските сили да подценят наличната руска работна сила на източния бряг на Херсонска област.

Украинският център за съпротива заяви на 13 ноември, че украински официални лица не са забелязали никакви руски сили да се изтеглят от позиции на източния бряг и че докладите на ТАСС и РИА Новости са част от руска информационна операция за отвличане на вниманието на украинските сили.

Въпреки това е много малко вероятно украинските сили да вземат някакви решения на оперативно ниво въз основа на ограничени медийни съобщения за руско прегрупиране и ако докладите са част от информационна операция, те вероятно няма да успеят да заблудят украинското командване.

Малко вероятно е външен източник, представящ се за руското Министерство на отбраната (МО), да е предоставил информация за докладваното "прегрупиране" на руските сили на левия бряг на Херсонска област на руски държавни медии.

Няколко руски източника предполагат, че неуточнен актьор, представящ се за руското МО от фалшив акаунт, може да е предоставил информацията на руския държавен информационен бюлетин РИА Новости.

Много малко вероятно е външен актьор, представящ се за руското МО, да може да измами руските държавни медии, тъй като руските държавни медии са тясно свързани с руските държавни органи, включително руското МО.

Независимо от причините и обстоятелствата на съобщенията на ТАСС и РИА Новости, реакцията към тях показва, че събитията в Херсонска област продължават да бъдат силно невралгични в провоенното информационно пространство, и подчертава, че руското медийно пространство все още не се е сплотило около едно единствено число риторична линия за случващото се на източния бряг на Днепър.

Публикуваните доклади използват относително неутрален език и по-специално не обявяват "отстъпление" или "оттегляне", вместо това обсъждат "прехвърляне" и "прегрупиране".

Последвалата руска медийна лудост, включително незабавното оттегляне на изявленията, директен отговор от Кремъл и категорични опровержения на блогъри, отразява факта, че всяко споменаване на руската групировка в Херсонска област генерира почти незабавна невралгия на информационното пространство.

Изглежда също така, че руското информационно пространство все още не е определило как да се обсъжда оперативната обстановка на източния бряг на Днепър и че всяка промяна в ситуацията там може да предизвика информационен шок.

Руското министерство на отбраната фалшиво формулира руското отстъпление от Харковска област в началото на септември 2022 г. като "прегрупиране" и тази дума и обща концепция очевидно остават силно невралгични за руското информационно пространство.

Украински и руски източници отбелязват, че метеорологичните условия влияят на бойното пространство, но не спират операциите. Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо отбеляза на 13 ноември, че дъждът и калта в Донбас пречат на скоростта на напредъка на наземните маневри.

Говорителят на украинската 14-та механизирана бригада Надя Замриха заяви на 12 ноември, че мъглата и дъждът усложняват както руските, така и украинските усилия за въздушно разузнаване и водят до намален брой атаки. Замриха добави, че падащите листа усложняват усилията за укриване на оборудване и персонал.

Говорителят на украинското Южно оперативно командване капитан първи ранг Наталия Хуменюк заяви, че руската авиация е по-малко активна в Южна Украйна поради метеорологичните условия и че руските сили се опитват да изстрелят възможно най-много планиращи бомби с всеки излет.

Украински офицер от запаса оцени, че калта ще направи много пътища край Авдиевка непроходими, което ще усложни логистиката и за двете страни.

Руски блогъри твърдят, че последните проливни дъждове са довели до намалели престрелки и че силните ветрове и дъжд пречат на операциите на руските дронове и усложняват настъпателните операции в западната Запорожка област.

Руски източници също разпространиха кадри, показващи пълни с кал и дъжд украински окопи.

ISW продължава да оценява, че метеорологичните условия през есента ще намалят темпото на руските и украинските операции, но няма да ги спрат напълно и че боевете ще продължат и от двете страни през зимните месеци, както беше през зимата на 2022-2023 г. и в годините между 2014-2022 г.

Украински официални лица посочиха, че Украйна вероятно ще проведе кампания за блокиране на руските маршрути за доставки през предстоящата зима.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук отговори на 13 ноември на прогнозираните мащабни руски удари срещу украинска критична инфраструктура през предстоящата зима и заяви, че Украйна подготвя способности за противовъздушна отбрана и се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана и ракети с голям обсег, като напр. ATACMS, за удар в руските тилови райони.

Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо заяви на 12 ноември, че текущата основна задача на украинските сили е да прекъснат руските наземни комуникационни линии и че тези прекъсвания, съчетани с настъпването на лошо време, ще "замразят" руските настъпателни операции.

Фитьо също така заяви на 13 ноември, че украинските прекъсвания на руските GLOC ще създадат проблеми за доставката на храна, вода, боеприпаси и зимни материали на руските сили.

Украинските сили провеждат кампания за блокиране на руската военна инфраструктура в окупирания Крим, предимно активите на Черноморския флот, от юни 2023 г., за да намалят способността на руската армия да използва Крим като плацдарм и тилова зона за руските операции в Южна Украйна и Украйна може да възнамеряват да засилят и разширят тази кампания за забрана през следващите месеци.

Руските сили са използвали много от своите далекобойни оръжия, за да се насочат към украинска критична и цивилна инфраструктура и наскоро увеличиха ударите с планиращи бомби срещу населени райони на западния (десния) бряг на Херсонска област.

Един критично настроен руски блогър, когото руските власти по-късно арестуваха, се оплака през юли 2023 г., че руската ударна кампания е по-скоро "отмъстителна", отколкото "оперативно стабилна" и обвини руския генерален щаб, че пропилява руските усилия за нанасяне на удари по украинска цивилна инфраструктура, а не по военна инфраструктура.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 12 ноември, че Украйна ще се съсредоточи върху отговора на широкомащабната руска серия от удари по украинска критична инфраструктура, които вероятно ще се случат през зимата, а украинските официални лица сигнализираха намерението си да нанесат удари по военни и енергийни цели в Русия и окупираните от Русия райони на Украйна.

Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк заяви, че 100-ият цивилен кораб е напуснал черноморския коридор за цивилни плавателни съдове на 13 ноември на фона на продължаващите руски усилия да възпира използването на коридора.

Бринк също така заяви, че Украйна е използвала коридора, за да изнесе 3,7 милиона тона храни и други стоки, вероятно откакто първият цивилен кораб успешно отпътува от украинско пристанище през коридора на 15 август.

Руските сили непрекъснато нанасяха удари по украинската пристанищна инфраструктура и минирани водни зони, за да нарушат и обезсърчат цивилния морски трафик през коридора.

Съобщава се, че бивш персонал на групата "Вагнер" отхвърля опитите за набиране на персонал от руското Министерство на отбраната (MO), целящи да поемат операциите на "Вагнер" в Африка.

Руски вътрешен източник заяви на 13 ноември, че руското министерство на отбраната, ръководено от руския заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров и членове на Главното управление на Генералния щаб на руските въоръжени сили (ГРУ), се е опитвало да вербува бивш персонал на Вагнер в бившата база на Вагнер в Молкино, Краснодарски край, към операции на руското МО в Африка от септември 2023 г.

Вътрешният източник твърди, че руското министерство на отбраната предлага на бившия личен състав на "Вагнер" заплати от 110 000 рубли (около 1200 долара), "обещаващи" позиции и звания и формирането на отделна единица, способна да действа в Либия, Сирия, Мали и Буркина Фасо.

Вътрешният източник също така твърди, че известният лидер на частната военна компания Редут, Константин Мирзоянц, е отхвърлил офертите на МО на 8 ноември и е твърдял, че руското МО няма да формира отделно звено и че целият личен състав ще отиде в Буркина Фасо, което предизвика над 120 бивши служители ще отхвърлят договорите с руското МО и ще напуснат Молкино.

ISW не може да потвърди нито едно от твърденията на вътрешния източник.

Украински официални лица продължават да обсъждат руската принудителна мобилизация на украински цивилни в окупираните райони на Украйна. Ръководителят на украинската Луганска област Артьом Лисогор и украинският генерален щаб отбелязаха на 12 ноември, че руските власти провеждат принудителна мобилизация в Старобилск, Луганска област, и извеждат мобилизирани украинци в Краснодарския край за обучение.

Украинският кмет на Мелитопол Иван Федоров също заяви, че руските власти използват мерки за задължителна паспортизация в окупираните райони на Украйна, за да раздават призовки на украински мъже.

Руските окупационни служители продължават да използват социални услуги, за да принудят жителите да получат руски паспорти и да събират лична информация за жителите.

Окупационният ръководител на област Херсон Владимир Салдо заяви на 13 ноември, че актуализираните разпоредби за придобиване и използване на жилищни сертификати, необходими за закупуване на дом или апартамент, ще изискват получателите да имат руски паспорт или акт за раждане.

Новите разпоредби за жилищните сертификати също вероятно имат за цел да улеснят продължаващото презаселване на етнически руснаци в окупираните територии в Украйна.

Министерството на вътрешните работи на окупационната област Херсон заяви на 12 ноември, че жителите ще трябва да пререгистрират регистрационни табели, шофьорски книжки и номера на документи в руската система до 2026 г. и че жителите ще се нуждаят от руски паспорт, за да го направят.

Тези мерки за пререгистрация вероятно имат за цел да съберат информация за жителите на окупираните територии, като същевременно допълнително увеличат текущите усилия за паспортизация.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук