Икономическата криза и изтънелите бюджети на италианските общини принудиха един италиански град до Тревизо към доста нестандартни мерки, съобщи вестник "Стампа".
Ръководството на община Сочале ди Спрезиано реши да предложи по 2000 евро на всеки социално слаб имигрант, който се премести да живее в друга община.
Общинският съветник Манола Сполверато оправда решението с обяснението, че еднократното плащане на 2000 евро на семейство от безработни би струвало по-малко на общината, отколкото гарантирането в бъдеще на социални помощи за наеми, храна, лекарства и други разноски.
Местните синдикати обаче реагираха остро на новите мерки. Според тях многобройни имигранти са дошли в Италия именно заради обяви за работа в различни фирми и домакинства.
"Докато икономическите тенденции бяха позитивни, всички се възползваха от ситуацията. Имигрантите вършеха работата, която италианците не искат да правят, но от която нашето общество има нужда", казаха представители на синдикатите.
В действителност имигрантите са заети най-вече в сферата на строителството и в грижите за болни и възрастни хора, където липсва италианска работна ръка. /ПронтоСофия