Италианският премиер Джузепе Конте обясни бързото разпространение на новия вирус в Северна Италия с "не съвсем адекватното" управление на местна болница, предаде Франс прес.

"Ясно е, че има огнище и оттам се е разпространил вирусът", заяви Конте в предаване на телевизия Раи Уно.

"Вече се знае, че една болнична структура не е била управлявана съвсем адекватно според протоколите за предпазни мерки, препоръчвани в подобни случаи, и това със сигурност е допринесло за разпространението на причинителя", добави премиерът.

Установено бе, че основното огнище на епидемията в Италия е град Кодоньо на 60 км южно от Милано с население от 15 хиляди, където в сряда е бил настанен в болница 38-годишен служител на име Матия.

Той е смятан за "пациент номер едно", от когото тръгват идентични случаи в Ломбардия, най-силно засегнатия от вируса регион с установени 172 болни от общо 229 в Италия, 7 от които вече починали.

Според медиите жена му, бременна в осмия месец, е заразена, както и негови близки, редица лекари и санитари от екипа, който се грижел за него, а също така пациенти от болницата, където е лежал, и хора, контактували с тях.

Внезапният рязък скок в броя на болните от петък насам, нараснал за 4 дни от 6 на 229 души, прави Италия най-силно пострадалата от вируса страна в Европа и трета в света след Южна Корея и Китай, допълва АФП.