Извънредно положение заради коронавируса обяви Световната здравна организация (СЗО). Това стана след проведено спешно заседание.

От началото на седмицата големите авиокомпании започнаха да отменят директните полети от и за Китай, като това решение ще осане в сила до 9 февруари. Вирусът вече е определен като “глобална пандемия”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Ден преди това СЗО коригира предварителната си оценка за разпространението на китайския вирус и призна, че е подценила проблема.

Властите в Китай обявиха, че вече 9692 души са заразени с новия коронавирус, като 213 са починали от вируса, за който все още няма открита ваксина. Ден по-рано според официални данни заразените Китай бяха 7711, а жертвите – 132.

Почти всички смъртни случаи и повечето инфектирани са в провинция Хубей, чиято столица Ухан е епицентър на епидемията. Вирусът вече засегна 18 други страни.

“Нашата най-голяма загриженост е възможността вирусът да се разпространи в страни с по-слаби здравни системи. Това не е вот на недоверие към Китай”, каза Тедрос Гебрейесус.

Междувременно във Франция потвърдиха шести случай на заразата. Италианският премиер Джузепе Конте обяви първите два случая на заразяване с коронавируса в страната и преустановяването на всички полети от и до Китай. Става въпрос за двама китайски туристи, поставени в изолация в център за инфекциозни болести в Рим. В Германия е регистриран пети случай на болестта.

У нас трима български граждани – две жени и един мъж, са хоспитализирани и се наблюдават заради съмнение за инфектиране.

Националният център по заразни и паразитни болести обяви в четвъртък следобед, че са пристигнали китовете (комплет инструменти) за генетична диагностика чрез real-time PCR на коронавирус 2019-nCoV.

Скоростта на разпространението на болестта в Китай се счита за много висока. СЗО препоръча на заболяването да бъде дадено временното наименование “остра респираторна болест 2019-nCoV”, а самия вирус вече е известен като “2019-nCoV”.