"Президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Авдулах Хоти постигнаха „реален напредък“ на преговорите си във Вашингтон", това заяви помощникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О`Брайън, цитиран от АФП.

О`Брайън съобщи, че днес преговорите продължават. Той отбеляза също, че икономическата нормализация означава работа за младите.

По-рано сръбският президент Вучич каза по телевизия ТВ Пинк от Вашингтон, че сръбската делегация е отказала да признае независимостта на Косово по време на преговорите в столицата на САЩ.

Вучич съобщи, че по време на преговорите са били обсъждани икономически въпроси, инфраструктурни проекти, свързващи Белград и Прищина, кредити чрез агенцията за развитие и откриване на бюро на американския Фонд за развитие в Белград. Обсъдено е било и включването на Прищина в Балканския икономически съюз, т. нар. Малък Шенген.

Вучич информира също, че във втория кръг от преговорите се е включила и Иванка Тръмп в качеството си на съветник на американския президент.

Снощи белградският в. „Вечерне новости“ публикува текста на документа, предложен на сръбската делегация на преговорите във Вашингтон. В него се казва, че Сърбия и Косово се задължават „взаимно да се признаят“, да защитават етническите малцинства и реституцията на имущество.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!