Руският бизнесмен Евгений Пригожин е предложил половин милион долара за залавянето на бившия шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски, съобщават световните издания.

Това е станало ясно след като Пригожин е коментирал неговото издирване от Федералното бюро за разследвания (ФБР), както и реакцията на Ходорковски по тази тема.

„В тази история аз съм патриот и добър човек. А Ходорковски е лош човек. Той е криещ се в Лондон бивш олигарх, който подкупи висшето ръководство на страната през 90-те и открадна огромни средства от нашия народ", заявил е Пригожин.

Той е добавил, че е издирван от американците „по несъществуващи обвинения, а Ходорковски с пачки е убивал хора“. „С удоволствие ще предложа 500 хиляди долара за залавянето му, но само ако руски гражданин го хване, за да не се плащат пари на чужденци, които ни подлагат на санкции“, казал е Пригожин.

Бизнесменът също така не е изключил, че може да влезе в затвора в САЩ, но това би се случило, според него, само ако някой от служителите на реда "реши да предаде Родината". „Но мисля, че през следващите години, за щастие, това няма да се случи. В нашата страна има много повече патриоти, отколкото либерали, които са готови да раболепничат пред Запада “, заключил е той.

По-рано през март Ходорковски е заявил, че на Пригожин са "създадени доста сериозни проблеми", които може да реши само в открит процес. В същото време той се надява, че този процес ще се проведе някога на територията на Русия.


Михаил Ходорковски

В края на февруари пък стана известно, че ФБР е предложило награда до 250 000 долара за информация за Пригожин. В съобщението на спецслужбите се твърди, че руснакът се издирва за предполагаемо участие в заговор срещу САЩ за възпрепятстване на работата на Федералната избирателна комисия на САЩ.