Идеи на френския президент Еманюел Макрон за възможната бъдеща архитектура на сигурността в Европа бяха отхвърлени от политици от управляващата в Германия коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи, предават световните осведомителни агенции.

Пред френската телевизия Те Еф 1 Макрон каза в събота, че той е обсъдил бъдещия ред на европейската сигурност с американския президент Джо Байдън по време на скорошното си посещение в САЩ.

"Това означава, че една от съществените точки - защото (руският) президент (Владимир) Путин винаги е казвал това - е страхът, че НАТО идва пред вратата му, (страхът) от разполагането на оръжия, които могат да застрашат Русия. Този въпрос ще бъде част от въпросите за мира. И затова ние трябва да го подготвим", каза Макрон.

Експертът по външната политика на Социалдемократическата партия Нилс Шмид каза вчера пред "Велт":

"Думите на Макрон са изненадващи. НАТО никога не е заплашвала Русия, а е създала обща рамка по въпросите на сигурността чрез Основополагащия акт НАТО-Русия". Сега въпросът е за гарантиране на европейската сигурност спрямо и срещу Русия, каза той и допълни, че "докато Русия преследва империалистическа външна политика, общоевропейски мирен ред с участието на Русия не е възможен".

Външнополитическият експерт на Свободните демократи Улрих Лехте похвали дипломатическите усилия на Макрон, които определи като добра инициатива, но допълни, че "готовността на Русия и Украйна е главното условие за такива преговори. Агресията винаги е идвала от Москва".

Колегата му от Зелените Юрген Тритин каза пред "Велт": "Гаранциите за сигурността са важни - но не едностранно. Тези, които ги изискват, трябва първо да изяснят обещаните гаранции за сигурността за Украйна".

Йохан Вадефул от опозиционния Християндемократически съюз определи предложението на Макрон като "много проблематично". Той каза, че френският президент "обръща нещата наопаки", защото първо Украйна се нуждае от гаранции за сигурността. "Преди всичко той, за съжаление, поддържа руската пропаганда, като представя НАТО като причина за опасения в сферата на сигурността".

Лидерът на парламентарната група на крайнодясната "Алтернатива за Германия" Тино Хрупала приветства коментарите на Макрон и каза, че той правилно е посочил, че "легитимните интереси на Русия трябва да бъдат взети предвид".

Ян Корте, парламентарен директор на Левицата, призова за проучване на предложението.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук