Изкуственият интелект ChatGPT не е сигурен, че войната, отприщена от Русия срещу Украйна, ще приключи през 2023 г.

Журналистите на Liga.Tech получиха този отговор, когато попитаха ChatGPT, чат бот с изкуствен интелект, кога ще приключи войната в Украйна. Той отговори, че ситуацията е "сложна и многостранна", така че е трудно да се прогнозира кога всичко ще приключи, пише УНИАН.

„Въпреки че дипломатическите усилия продължават, има малък напредък към постигане на трайно прекратяване на огъня и разрешаване на основните проблеми, довели до конфликта. Възможно е войната да продължи и след 2023 г., освен ако няма значителни промени в политическата и дипломатическа ситуация“, каза ChatGPT.

Изкуственият интелект също се съмнява, че Русия непременно ще прекрати военните действия след смъртта на ръководителя на Кремъл Владимир Путин. Чатботът вярва, че продължителността на войната се определя от много фактори, а действията и решенията на отделния човек са само един от тях.

„Продължителността на един конфликт се определя от различни фактори, а действията и решенията на отделна личност, дори и такава „могъща“ като президента на Русия, са само един от многото фактори, които могат да повлияят на хода на една война. Важно е да се отбележи, че войната в Украйна е сложен проблем с дълбоки исторически, политически и икономически корени и решението му вероятно ще изисква многостранен подход“, отговори изкуственият интелект.

Относно слуховете за тежки заболявания на Путин, чатботът съветва да се използва официална информация, а не догадки.

"Руската конституция изисква президентът да информира Съвета на федерацията за своята несъстоятелност. Засега няма официална информация, че Путин страда от сериозно заболяване", отговори ChatGPT. В същото време чатботът добави, че информацията за здравето на световните лидери обикновено се пази внимателно, така че има вероятност не всичко да е известно на обществеността.

Освен това ChatGPT счита за малко вероятно Путин отново да се опита да превземе Киев, тъй като това ще доведе до „международно осъждане и потенциално тежки последици за Русия“.

ChatGPT - какво се знае

Чатботът ChatGPT от компанията OpenAI завладя интернет в края на 2022 г. Той е способен да отговаря на сложни въпроси, да дава доста подробен писмен текст, почти като човек, както и да пише проза, поезия или компютърен код. ChatGPT се захранва от генеративен изкуствен интелект, който създава ново съдържание, след като е обучен на огромни количества данни.

Проектът ChatGPT е наричан още „убиецът на Google“. Наскоро стана известно, че технологичният гигант Google удвоява усилията си в областта на изкуствения интелект. По-специално, компанията е загрижена за възможностите на популярния чат бот ChatGPT - технологията се конкурира с търсачката Google.

По-рано Microsoft говори за сътрудничество с ChatGPT - неговата търсачка Bing изостава от търсачката Google от много години. Компанията искаше да придобие 49% дял в ChatGPT.

Болестите на Путин - какво се знае

Както УНИАН съобщи по-рано, напоследък се носят много слухове за критичното заболяване на руския диктатор Владимир Путин, въпреки че Кремъл се опитва да го отрече.

По-специално, наскоро британският таблоид The ​​Sun, позовавайки се на източник, близък до Кремъл, писа, че президентът на Русия има ранен стадий на болестта на Паркинсон и рак на панкреаса. Според вестника има и слухове, че шефът на Кремъл е бил диагностициран с рак на простатата.

Руският политолог и колумнист Валери Соловей каза, че здравето на Владимир Путин се "влошава драстично", тъй като той страда от редица тежки заболявания. Според експерта Путин има няколко диагнози, по-специално много тежка онкология и психични проблеми. Бившият съветник на ОПУ Алексей Арестович също заяви, че знае точно за онкологичното заболяване на Путин.

А по-рано през май 2022 г. началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов каза, че президентът на Руската федерация е тежко болен от рак. През януари 2023 г. Буданов отново потвърди, че Путин има рак и изрази надежда, че кремълският диктатор скоро ще умре.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук