Гърция расте. Разширяваме териториалните води в Йонийско море от 6 до 12 морски мили“, съобщи премиерът Кириакос Мицотакис. Той обяви това историческо решение по време на пленарния дебат за ратифицирането на морските споразумения с Италия и Египет.
 

С израза „нищо не пречи на страната ни да разшири териториалните си води до 12 мили, когато реши да го направи“, министър-председателят изпрати съобщение до Турция, че опасно ескалира напрежението в Беломорието и Източно Средиземно море.
 
Мицотакис обяви, че съответният законопроект скоро ще бъде внесен директно в парламента и че разширяването се основава на член 3 от Международното морско право.
 
Той добави, че разширяването е „право, което страната запазва да упражнява в бъдеще и в други морски райони".
 
Ситуацията е в Егейско море е много по-различна, защото през 1995 г. турският парламент обяви подобно разширение от Гърция като акт на война.
 
По-рано днес външният министър Никос Дендиас заяви по време на срещата с германския си колега Хайко Маас, че Турция трябва да деескалира напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море или да се изправи пред риска от санкции на Европейския съюз.
 
Турция обаче отправи предизвикателство, когато след кратката си среща в Анкара с Маас Чавушоглу заяви, че Турция „ще направи всичко необходимо” и предупреди Гърция да не се „излага на риск“.