Израелската армия по молба на САЩ и редица европейски страни е осигурила евакуацията на членове на неназована неправителствена организация от южните райони на Сирия до територията на съседна страна, съобщи тази сутрин без повече подробности пресслужбата на израелските въоръжени сили.


По информация на в. "Йедиот ахронот" при секретна операция близо 800 души са били прехвърлени през Израел в Йордания от Южна Сирия, където в момента се води офанзива на сирийската армия срещу силите на опозицията.
В официалното съобщение на ЦАХАЛ се казва, че силите за отбрана на Израел, по директива на правителството на Израел и по молба на САЩ и редица европейски страни в последните часове са завършили хуманитарните усилия за спасяване на членове на сирийска гражданска организация и членове на техните семейства.

Тези цивилни лица са били евакуирани от зоната на военни действия в Южна Сирия заради непосредствена заплаха за живота им и са били прехвърлени в една от съседните страни, се казва в документа, като се подчертава, че трансферът на сирийците през Израел е "изключително хуманитарен жест" и че Израел продължава да се придържа към политика на ненамеса в сирийския конфликт и да смята сирийския режим за отговорен за всичко случващо се на сирийска територия.

Си Ен Ен съобщи на 16 юли, че според американски източници Вашингтон обсъжда със съюзниците си възможността за евакуация от Сирия на членове на "Белите каски".

Имало консултации между САЩ, Великобритания, Франция и Канада за евакуирането на около 1000 членове на тази организация и техните семейства. Президентът Доналд Тръмп повдигнал въпроса на срещата на НАТО в Брюксел този месец. Съюзниците го убедили да работи с Израел и Йордания за предоставяне на коридори за евакуация. Според Си Ен Ен темата щяла да бъде засегната на срещата между Тръмп и Путин в Хелзинки. След срещата коментари от Тръмп и Путин по този въпрос нямаше.

Германският в. "Билд", цитиран от портала Нюзру, съобщава, че в хода на тази "историческа евакуация" около 800 правозащитници със семействата им са били доведени до израелската граница (в района на Кунейтра), а оттам израелците с автобуси, съпровождани от полиция и представители на ООН ги превели на юг до границата с Йордания (явно на моста Аленби), след което били предадени на представители на международни хуманитарни организации в Хашемитското кралство.

Йорданската агенция Петра съобщава, че 800 евакуирани сирийци ще бъдат изведени в три страни - Германия, Великобритания и Канада през следващите три месеца, а дотогава те ще се намират на специално охранявано място на територията на Йордания под грижите на ООН.

САЩ подкрепят финансово организацията от 2013 г. За това време те са отпуснали на Белите каски над 33 млн. долара. Тази организация изнесе данните за химическата атака в Дума на 7 април т.г.