Израелското правителство реши да обяви примирие с радикалната ислямистка групировка ХАМАС, контролираща ивицата Газа, съобщи Би Би Си.

"Кабинетът за сигурност на Израел единодушно подкрепи препоръките на всички представители на службите за сигурност (...) да бъде приета инициативата на Египет за обявяване на едностранно и безусловно прекратяване огъня, което да влезе в сила по-късно", се казва в изявление на израелската страна. От правителството отбелязват, че в рамките ва въоръжения конфликт с ислямистите от Газа, Израел е постигнал значителни успехи, някои от които са безпрецедентни.

Според журналистическа информация, прекратяването на огъня е в сила от 2:00 ч. на 21 май местно време. Този час е посочен и в изявление на ХАМАС. В съобщението на израелското правителство не се уточняваше в колко часа влиза в сила спирането на огъня.

Скоро след обявяването на примирието в южната част на Израел отново бяха пуснати сирени със сигнал за тревога - знак, че от ивицата Газа отново са изстреляни ракети. Палестински медии пишат, че отново са нанесени въздушни удари в Газа.

Ескалацията на напрежението започна преди 11 дни, след като от Газа започна масиран ракетен обстрел срещу цивилно израелско население. Според данни на палестинската страна в Газа са загинали 232-ма мирни жители, сред които около 100 жени и деца. От друга страна Израел посочва, че най-малко 150 от загиналите са терористи от екстремистките групировки ХАМАС и "Ислямски джихад". Ислямистите в Газа разполагат въоръженията си редом с мирно население, за да го използват като щит, поради което при въоръжени операции цивилните жертви са многобройни.

В Израел загинаха 12 души, сред които зне деца. Израелската противовъздушна система "Железен купол" прехвана огромната част от ракетите, изстреляни от Газа и успа да минимизира загубите. Хората остават часове наред в противобомбените укрития. Много от тях няма къде да се върнат защото домовете им са разрушени - въпреки ефикасността на противовъздушната отбрана, част от ракетите успяват да причинят щети. Съобщава се за разрушения в градовете Петах Тиква, Ашдод и Ашкелон.