Израелското разузнаване се е сдобило с половин тон секретни материали, които доказват, че Иран разполага с военно ядрена програма. Това съобщи премиерът на Израел Бенямин Нетаняху.
„Тези файлове са убедително доказателство, че Иран е лъгал, че никога не е имал военно ядрена програма”, заяви Нетаняху.
По думите му, преди няколко седмици израелското разузнаване се е сдобило с половин тон материали, включително и 55 000 страници текстови документи,  доказващи наличието на т.нар. проект „Амад”. Премиерът на Израел обвини Иран в „съхраняване и разширяване на военно ядреното "ноу-хау” след подписването на иранската сделка.


„Иран излъга през 2015 г., когато не призна всичко пред Международна агенция за атомна енергия, както го изискваше сделката. Иранската сделка, ядрената сделка е основана на лъжи, на ирански лъжи и измама”, заключи Нетаняху.
 
Премиерът вече е споделил информацията за тайния военно ядрен проект на Иран със САЩ и разчита президентът на САЩ да вземе „правилното решение” за ядрената сделка с ислямската република.

„Това е ужасна сделка, тя не трябваше да се сключва. След няколко дни президентът Тръмп ще вземе решение какво да прави с нея. Уверен съм, че той ще вземе правилното решение. Правилното за САЩ, за Израел и за мира по целия свят”, каза Нетаняху.
 
 
Иранската сделка
През 2015 година Иран и шесторката международни посредници (Русия, САЩ, Великобритания, Китай, Франция и Германия) постигнаха историческо споразумение за уреждането на дългогодишния проблем с иранския атом. Страните приеха съвместен цялостен план за действие, чието изпълнение ще свали от Иран санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати и Европейския съюз.

Още от самото начало Нетаняху определи сделката като „историческа грешка”. Министър-председателят на Израел се опитваше да докаже, че споразумението не само легализира положението на Иран като ядрена държава, но й позволява да разшири, за сметка на свалянето на санкциите, подкрепата на сателитите си в целия Близък изток, включително военизираните групировки в Ливан, Сирия и Йемен. В тази връзка Нетаняху подкрепя намерението на американския лидер Доналд Тръмп да затегне иранската сделка.

Превод: БЛИЦ