Системите за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия не успяха да отблъснат атаката с дронове, тъй като американските системите “Пейтриът” проследяват цели изключително над хоризонта, предположиха в Израел.

Според руските експерти обаче израелските колеги защитават американските системи за противовъздушна отбрана - въпреки факта, че саудитците биха могли да отблъснат атаката с помощта на други системи, които са доказали своята ефективност, защитавайки руската база “Хмеймим”.

Бившият ръководител на израелската Организация за противоракетна отбрана Узи Рубин обясни провала на противовъздушната отбрана на Саудитска Арабия, въоръжена с американски системи "Пейтриът", при отблъскването на атаката на ниско летящите ракети и дронове, пише "Поглед инфо".

Според Рубин саудитската система за противовъздушна отбрана е била „заслепена“, тъй като сензорите ѝ проследявали цели само над хоризонта. Освен това защитата на въздушното пространство се усложнява от голямата територия на страната.

Инженерът добави, че на Рияд щеше да му помогне руската зенитно-ракетно-артилерийска система “Панцир С1” - това би позволило на саудитците да открият и свалят дори ниско летящи обекти.

Припомняме, че нападението върху петролната инфраструктура на компанията “Сауди Арамко” стана на 14 септември.

В резултат Саудитска Арабия временно загуби половината от производството си на петрол, което доведе до скок в цените на суровината. Йеменските бунтовници от движението “Ансар Аллах” (хусити) поеха отговорност за нападението, но малцина им повярваха.

САЩ обвиниха Иран за участие в атентатите. В Рияд също казаха, че нападението е извършено с помощта на дронове с ирански произход - и не от територията на Йемен.

Относно неуспешния опит за отблъскване на нападението, Джоузеф Дънфорд, председател на Обединеното командване на началник-щабовете на САЩ, увери, че нито една система за противоракетна и противоракетна отбрана не може да отблъсне подобна атака.

Според него многоешелонните отбранителни способности ще могат да намалят риска от подобни атаки. Той увери, че Съединените щати работят със съюзници в региона за съвместно подобряване на тези отбранителни способности.

Тази седмица Пентагонът говори за планове за разполагане по искане на Саудитска Арабия на още две системи за ПВО “Пейтриът”, една система THAAD (противоракетна), четири радара “Сентинел” и около 200 военнослужещи за укрепване на „ПВО и противоракетната отбрана на кралството и критичната му военна и гражданска инфраструктура ".

„Това разполагане увеличава и без това значителното присъствие на американските войски в региона“, заяви прессекретарят на Пентагона Джонатан Хофман.

Изявлението на Рубин се оказа противоречиво. Инженерът бе разкритикуван от главния редактор на списание „Национална самоотбрана“ Игор Коротченко. Той припомни, че системата за противовъздушна отбрана на Саудитска Арабия е подготвена и внедрена с помощта на американците и „се оказа неефективна като цяло“. "Никакви заплахи не са били анализирани и взети под внимание", заяви Коротченко.

Според експерта в Сирия отбраната на руската въздушна база “Хмеймим”, която многократно е отблъсквала атаки от вражески дронове, е организирана на различен принцип.

В допълнение към съсредоточените на базата зенитно-ракетни системи с голям и среден обхват С-400, там се намират зенитно-ракетни комплекси “Тор-М2”, които притежават възможността не само да прикриват стационарни обекти, но и групи войски. Освен това комплексът умее в движение да поразява цели, “на което не е способен друг комплекс за ПВО по света”.

„Системата за противовъздушна отбрана е изградена на принципа на многоешелонността. Успоредно с това са разгърнати радарни станции, които наблюдават абсолютно всички височини, а подхода на дрон се открива предварително.

След това системата за противовъздушна отбрана Tor-M2 влиза в боен режим, който като средство на последната граница унищожава тези дронове при далечни подходи към базата със 100% ефективност. В последно време са унищожени повече от сто дрона ”, заяви източникът.

Редакторът на списание „Арсенал на Отечество“ Алексей Леонков също смята, че мнението на Рубин е много субективно. „Основната територия на Саудитска Арабия е така наречената пустинна зона. При поставянето на комплекси “Пейтриът” теренът винаги се взема предвид, за да се изключи „конусът на слепотата“, където радарите на системите за противовъздушна отбрана не виждат целта.

Необходимо е също така да се вземе предвид фактът, че “Пейтриът” е секторна противовъздушна отбрана, тоест те не „виждат“ 360 градуса, а определен сектор, така че те са поставени по специален начин, така че да няма „конуси на слепота“. Но освен “Пейтриът”, там има оръдейна система Skyguard-Sparrow за стрелба с ниско летящи цели. Твърденията на израелски специалист са наполовина неверни.

Рубин се опитва да спаси репутацията на американските “Пейтриът” - видите ли , комплексите не са били поставени правилно.

Но в края на краищата там е имало американски експерти, които е трябвало да вземат предвид терена. Изявлението на Рубин не е най-успешният опит да се оправдае бездействието на американските “Пейтриът”, заяви Леонков.

Коротченко е убеден, че ако системите Тор-M2 бяха на въоръжение в Саудитска Арабия, тогава с помощта на руските специалисти за противовъздушна отбрана би било възможно да се изгради различна система за противовъздушна отбрана, която да покрива най-важните цели и „саудитците със сигурност биха отблъснали подобен набег“.

„Но тъй като американците тренират саудитците и дадоха екипировката им, саудитците получиха това, което получиха - напълно логичен провал както на САЩ, така и на противовъздушната отбрана, която не е пригодена към съществуващите реалности и предизвикателства.

Русия отдавна предлага военно-техническо сътрудничество на саудитците, но те са ограничени до индивидуални покупки.

По принцип те положиха всички яйца в американската кошница и тези яйца се изпочупиха. Вероятно е болезнено, горчиво и обидно, че не са се възползвали от руската оферта, но, както се казва, не е късно”, убеден е Игор Коротченко.

От своя страна Леонков е съгласен с думите на Рубин, че ако саудитците имаха “Панцир” на свое разположение, атаката с дрон можеше да се провали.

„Работата на руските “Панцир” и “Тор”, които защитават базата “Хмеймим”, се потвърждава от нашето министерство на отбраната. Те свалиха всички дронове, които стрелят по базата. Нашите комплекси работят ефективно. Но това не означава, че американските системи и Skyguard-Sparrow не могат да работят.

По-рано беше съобщено, че “Пейтриът”, чиято ракета струва почти 2 милиона долара, е свалила дрон на стойност 200 долара. Тоест, въпросът не е в техническите характеристики, а как да се използват тези системи за противовъздушна отбрана, това е технически проблем, защо не са го свалили “, обобщава Алексей Леонков.