САЩ планират да участват в приватизацията на стратегически важното гръцко пристанище Александруполис в Северна Елада. Това изявление направи миналата седмица американският посланик в Гърция Джефри Пайет.

„Александруполис е ключова връзка в европейската енергийна сигурност, регионалната стабилност и икономическия растеж, така че Съединените щати и Гърция работят заедно за напредък на нашите общи интереси в областта на сигурността и икономиката“, гласи съобщението на пресслужбата на американското посолство.

Изявлението на Пайет бе направено по повод церемониалното издигане над вода на плаващия кран „Олга“, който потъна в пристанището на Александруполис през 2010 г. и попречи на пристанището да бъде използвано в пълен капацитет, пише "Поглед инфо".

Съединените щати платиха за повдигането на крана 2,3 милиона долара. Заедно с посланика, гръцкият министър на отбраната Николаос Панайотопулос пристигна на тържествата, като заяви, че разполагането на американските войски в морското пристанище ще засили стратегическата стабилност в региона.

И малцина обърнаха внимание на името на повдигнатия съд. Факт е, че носи името на бившата кралица на Гърция Олга, с моминско име - Олга Константиновна Романова, Великата княгиня, станала съпруга на гръцкия крал Георгиос I.

И някой видя в това определен символ - кораб, носещ името на руската „Кралица на всички елини“, родена в Царско село, се повдига над вода с американски пари... А нали някога именно Русия помогна на Елада да получи свобода след столетие на османско иго.

Гърците ще „приватизират” (всъщност продадат) стратегическото пристанище не от добър живот. Факт е, че Гърция отдавна е затънала в дългове. Мащабната приватизация на държавните активи се извършва с цел да се запушат дупки в бюджета.

В замяна да осигурят на страната финансова помощ от международни кредитори, гърците включиха големи държавни компании, морски пристанища и летища в програмата за приватизация. И така, второто по големина пристанище в Солун бе дадено на концесия на група западни компании до 2051 г. за 232 милиона евро.

А главното пристанище на Гърция - Пирея - се контролира от китайците, 51% от акциите му са собственост на китайската корпорация COSCO. Гърция, все с още най-големият търговски флот в света, остава без най-големите си пристанища...

Политическият фон на американския интерес към Александруполис беше изяснен от автора Пол Антонопулос, който потвърди, че САЩ планират да купят това пристанище. Докато Турция, пише авторът, засилва връзките си с Русия, САЩ се обвързват по-тясно с традиционния съперник на Турция, Гърция. След като завладяха Александруполис, САЩ искат да контролират Дарданелите, за да заключат Русия в Черно море.

Пристанището Александруполис е от особено значение за политиката на САЩ на Балканите и по отношение на Русия. Това е една от възловите точки на газопровода Гърция-България и Транс-Адриатическия тръбопровод.

Разположен в близост до контролирания от турците проток Дарданели, Александруполис свързва Беломорието и Средиземно море с Черно море.

"С придобиването на това пристанище НАТО и американските въоръжени сили могат да проникнат на Балканите за няколко часа и лесно да спрат търговията на Русия през Черно море с останалия свят, блокирайки Дарданелите“, пише Пол Антонопулос.

Турските самолети ежедневно нарушават въздушните и морските граници на Гърция. Ердоган заплашва да завземе гръцката част на Кипър.

Преди няколко седмици той изнесе реч пред карта, изобразяваща източногръцките острови в Средиземно море, превзети от Турция, а преди няколко дни Турция премахна гръцкия остров Кастелоризо от онлайн карта, за да декларира суверенитета си над запасите от нефт и газ, заплашвайки да напълни Гърция с тълпи нелегални имигранти.

„Ако гръцкото ръководство реши да приеме предложението на САЩ за закупуването на Александруполис, това ще създаде голям проблем за сигурността на Русия“, заключава Антонопулос. Според него Русия „е в уникална позиция да може да преговаря и да намери начини за траен мир между Гърция и Турция, като попречи на САЩ да купят пристанището Александруполис“.

Миналата година, при правителството на партията СИРИЗА, тогавашният министър на отбраната Панос Каменос се обърна към министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис, като предложи увеличаване на военното присъствие на САЩ в Гърция.

В замяна на предоставяне на територия за американските военни бази, на Гърция са обещани мащабни финансови инжекции. Стратегическите планове на САЩ са да установят пълен контрол над Балканския полуостров и Източното Средиземноморие, като се елиминира всяка възможност за укрепване на позициите на Русия на Балканите.

И Гърция играе специална роля в тези планове.

Вашингтон възнамерява да открие три нови военни бази в Гърция в допълнение към съществуващите. Още през 1951 г. в залива на Суда на северозападния бряг на остров Крит се появи военноморска база, която се използва активно от ВМС на САЩ.

В залива има пристанище за подводници, а в съседство ракетен полигон на НАТО. Летище „Араксос“ на полуостров Пелопонес се използва от авиацията на НАТО. И миналата година стана въпрос за разполагане на американски военни бази във Волос, Лариса и Александруполис.

Сега през Александруполис американците вече транспортират хеликоптери до базите си в Източна Европа. Летището на Лариса, където е базирано 110-то бойно крило на ВВС на Гърция, беше домакин на американските дронове MQ-9 Reaper.

Американски изтребители F-22 „Раптор“ също бяха прехвърлени в Лариса. Там ще бъдат разположени американски самолети-цистерни, а изтребители F-35 във Волос. Гърция и САЩ също водят преговори за създаване на въздушна база в Карпатос, където САЩ искат да разположат самолети F-22 „Раптор“ и да разположат системи за противоракетна отбрана „Пейтриът“.

Засега въпросът дали всички тези нови американски бази ще се появят в Гърция и дали ще се осъществи сделка за закупуване на Александруполис от американците остава отворен. По принцип правителството е готово за сделка, но това не означава, че традиционните приятелски чувства на гръцкия народ към Русия са се променили.

Авторът на тези редове преди две години заедно с делегация на правителството на Санкт Петербург посети Александруполис, който също като Солун е град побратим на Нева.

Делегацията на Санкт Петербург, заедно с гърците и руските дипломати, положиха венци към наскоро открития паметник - паметна плоча, посветена на подвига на руските войници от 9-ти стар Ингерманладски полк, участвали в руско-турската война от 1877-1878 година и загинали в битките за освобождението на Александруполис.

И поразително свидетелство за отношението на обикновените гърци към Русия е маршът в Александруполис под Андреевския флаг на моряците на големия десантен кораб на Черноморския флот „Цезар Куников“, пристигнал на посещение в Русия.

Превод: В.Сергеев