Учените все още се опитват да получат отговор на въпроса кой създава житните кръгове. Не много ще се решат на мащабни изследвания по тази тема, тъй като житните кръгове най-често се свързват със световен заговор или извънземни.

Професор Ричард Тейлър от университета в Орегон смята, че са необходими повече усилия, за да се разбере кой рисува житните кръгове и защо. „Намирам за невероятно, че житните кръгове се появяват всяка година навсякъде по света. Това явление все още остава загадка “, казва той.

Понастоящем в целия свят са регистрирани над 12 000 житни кръга.„Много учени не са склонни да изучават растителни образувания, защото се страхуват, че ще бъдат счетени за луди“, казва професор Тейлър, който публикува изследването си през 2011 г. в научното издание Physics World.

Научните изследвания през деветдесетте години показват, че растителните стъбла в пиктограмите могат лесно да се огъват, без да се счупят. Изследователите Пат Делгадо и W.C. Levengood заключиха, че тези растения са били изложени на мощни ефекти от неизвестен вид електромагнитна енергия.

Австралийският лекар и изследователката на странните житни кръгове Меган Хийзлууд редовно говори пред обществеността, изнасяйки лекции за феномена. Тя изследва полеви чертежи от 15 години, включително във Великобритания, където лично е посетила двадесет полеви формирования.

Първоначално е провеждала изследвания в Австралия, където твърди, че към днешна дата има 71 субекта. Хийзлууд смята, че рисунките в полетата, които често се срещат в области, отдалечени от хората, изобщо не са създадени от хора.

Тя се надява да привлече вниманието на фермерите и експертите към изследванията на житните кръгове. „Подобни образувания се срещат при всички видове култури“, казва тя. 

Според нея много учени са скептични относно причините за житните кръгове, но все още има много различни табута в науката.

„По-добре е да мислим за съществуването на Бог или, например, за духовността. Науката изучава това, което не разбираме “, казва тя.

Превод: БЛИЦ