Съюзниците от НАТО извършиха вчера военно учение, за да тестват противовъздушната и противоракетната отбрана в Румъния, около седмица след като заблудена ракета падна в Полша и разкри пропуските във въздушния щит на Северноатлантическия алианс, предаде Ройтерс.

Френската противовъздушна система, разположена в Румъния, отблъсна симулирана атака от съюзнически изтребители, съобщи Съюзното въздушно командване на НАТО в Рамщайн в Западна Германия.

В учението участваха турски самолети Ф-16, испански Юрофайтър, американски самолети Гроулър, проектирани за радиоелектронната борба, и френски изтребители Рафал, които излетяха от френския самолетоносач "Шарл де Гол".

"В отговор на войната на Русия срещу Украйна ние продължаваме да подсилваме нашите възпиращи и отбранителни способности в източната част на алианса", заяви говорителят на НАТО Оана Лунджеску.

Тя каза, че алиансът е добавил повече изтребители и разузнавателни самолети в патрулирането заедно с повече наземни съоръжения за противовъздушна отбрана и кораби със способности за противовъздушна отбрана в морето.

"Учения като това гарантират, че силите на НАТО са способни да действат заедно и остават в готовност да отговорят на всяка заплаха от която и да е посока", отбеляза Лунджеску.

Франция разположи системата си за противовъздушна отбрана SAMP-T в Румъния през май. Тя е проектирана да предпазва бойни полета и важни обекти като летища и пристанища срещу крилати ракети, самолети, дронове и тактически балистични ракети, отбелязва Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук