Участието на кюрдите в операцията по освобождаване на Ракка от терористите на ИД поражда въпроса защо го правят, какъв е техният интерес, след като градът е далеч от Кюрдистан. Според руския вестник „Известия”, това е плод на външно влияние и на кюрдите е гарантирана подкрепа „отвън” при решаване съдбата на Сирия.
Руският сенатор Алексей Климкин се опасява, че подкрепата за кюрдите от страна на САЩ може да заплаши целостта на Сирия: „САЩ ефективно разиграват кюрдската карта. Вашингтон активно укрепва там своите позиции. Има опасност тогава на дневен ред да излезе въпросът за разделяне на Сирия на няколко така наречени суверенни държави, защото залагането на една етническа група е заредено с негативни последствия.”
 

Демократичните сили на Сирия (ДСС) основно се състоят основно от кюрди и местни арабски племена. Подкрепят ги силите на западната коалиция начело със САЩ.
 
Ракка е разположен на 160 км източно от Алепо, на брега на Ефрат и на толкова разстояние северозападно от обкръжения Дейр ез-Зор. След неговото превземане се очаква измислената „Ислямска държава” да се разпадне на отделни групи, които ще бъдат прочистени до човек.  БЛИЦ