Германската авиокомпания „Луфтханза“ (Lufthansa) отменя почти всичките си полети, планирани за днес, поради стачка на пилотите ѝ, съобщава ДПА.

Тази ситуация засяга около 130 000 пътници от над 800 полета през Франкфурт и Мюнхен, двата основни центъра на „Луфтханза“. Хората са били помолени да не пристигат на летищата, а вместо това да пътуват с влак или да променят датите на полетите си, предаде БТА.

Дъщерни авиокомпании на „Луфтханза“, сред които „Суис“ (Swiss), „Остриън“ (Austrian), „Брасълс“ (Brussels) и „Юроуингс“ (Eurowings), не са засегнати от стачката и ще изпълняват планираните полети, съобщи германският авиопревозвач.

Полетите на „Луфтханза“, които са планирани от летища извън Германия, също ще се осъществят, ако самолетите и екипажите им са там, отбелязва ДПА.

Синдикатът на пилотите обяви стачката, след като се стигна до провал на преговорите с ръководството на авиокомпанията за постигане на колективен трудов договор. „Луфтханза“ разкритикува обявяването на трудовия протест и призова синдиката да се завърне на масата на преговорите.

Преди това шефовете на авиопревозвача са предложили да увеличат заплатите с по 900 евро на служител. Профсъюзите обаче настояват за по-съществено увеличение на трудовите възнаграждения. „Луфтханза“ контрира, че ако изпълни тези искания, разходите ѝ за заплати на пилотите ще се увеличат с 40 процента.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук