Президентът на САЩ Доналд Тръмп възнамерява да посети Германия скоро по покана на германския канцлер Ангела Меркел. Това обяви американският лидер в кулоарите на срещата на Г-7 в Биариц.

„Ще дойдем там“, каза Тръмп преди срещата с Меркел. Той подчерта, че това е „голяма чест“ за него. „Ще пристигнем там, вероятно, скоро“, добави американският лидер.

На въпрос дали може да посети Германия преди предстоящото си посещение в Полша през следващите дни, Тръмп отговори: „Рано е“. „Но съвсем скоро ще бъдем в Германия“, добави той.

По-късно Тръмп заяви, че срещата му с Меркел е била продуктивна. 

„Много продуктивна среща с германския канцлер Ангела Меркел“, написа той в социалната мрежа „Туитър“.

Междувременно от Белия дом обявиха подробности от разговорите между Тръмп и Меркел.

„Президентът на САЩ Доналд Тръмп обсъди световните и регионални въпроси на сигурността, в частност Либия, както и търговията с германския канцлер Ангела Меркел в кулоарите на срещата на върха на групата на седем във френския Биариц“, съобщи Белият дом.

„Днес президентът Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-7 и обсъдиха предизвикателствата в областта на световната и регионална сигурност, по-специално в Либия и региона Сахел. 

Президентът и федералния канцлер се съгласиха за важността на ускорението на световния икономически растеж, смекчаване на търговските бариери и закони, както и реформиране на Световната търговска организация“, се казва в документа, цитиран от Фокус.

Освен това Тръмп и Меркел обсъдиха търговските въпроси между Европейския съюз и Съединените щати и „нечестните методи за търговия на Китай“.

„Президентът очаква посещението си в Берлин по покана на канцлера при първа възможност“, се казва още в изявлението на Белия дом.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!