Сенатът на Конгреса на САЩ отхвърли с голямо мнозинство в сряда протеста на републиканци срещу одобрението на гласуването на президентските избори в щата Аризона.

Заседанието на двете камари беше излъчено на живо от американски новинарски канали.

Според резултатите от гласуването броят на гласовете "за" беше шест, а гласовете против - 93.

"Протестът не беше приет", заяви вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс, който председателства сесията.

Припомняме, че сесията бе прекратена заради инфарктните събития в Конгреса. По-късно, след края на протестите, тя бе възобновена отново.

Демократи призоваха Пенс да започне процедура по отстраняването на президента Доналд Тръмп. Те се позоваха на 25-та поправка на Конституцията.

В случай на смърт или неспособност на президента да изпълнява задълженията си, същите се поемат от вицепрезидента до края на мандата, гласи текстът ѝ. 
Припомняме, че Тръмп счита изборите за откраднати и не се признава за победен.

Редица политици директно го обвиниха за размириците в Конгреса, при които загинаха петима, а други 30 души бяха задържани.

Нанси Пелоси заяви, че безредиците няма да попречат на одобрението на изборните резултати. Правосъдието ще надделее, каза председателят на Камарата на представителите.

Разкритие! ВИДЕО показа шокиращото начало на щурма на Капитолия!

Припомняме, че утвърждаването на резултатите от президентските избори се наложи да бъде спряно поради безредиците, организирани в сградата на Конгреса от поддръжници на Доналд Тръмп. Те нахлуха в сградата и проникнаха в заседателната зала на Сената, както и в офисите на високопоставените лица.

В резултат на щурма на сградата на Капитолия в САЩ най-малко 15 души бяха ранени. Един от тях е полицай, който е ранен в резултат на използване на сълзотворен газ.

При инцидента е загинала и жена, ветеран от Военновъздушните сили на САЩ, която е получила смъртоносна огнестрелна рана по време на размириците в сградата на Капитолия в САЩ.

Впоследствие специалните части освободиха Капитолия от протестиращи, но сблъсъците между привържениците на Тръмп и полицията продължават в различни американски градове.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!