Ожесточени сражения между израелската армия и палестински бойци имаше тази нощ в Ивицата Газа, предаде Франс прес. Mощни въздушни удари е имало по град Хан Юнис в южната част на палестинската територия - новата "гореща точка" на конфликта.

Десетки хора са били убити в Ивицата Газа при израелски атаки тази нощ, казаха местните здравни власти, контролиран от ислямисткото движение "Хамас". Тези данни не са проверени по независим път.

Конфликтът избухна след изненадващото нападение на "Хамас" в Израел на 7 октомври, при което бяха убити около 1200 души. Приблизително 240 човека бяха отведени в Ивицата Газа като заложници.

В отговор израелската армия предприе военна операция в Ивицата Газа, при която до момента според местните власти са били убити близо 18 хиляди души, повечето от които - жени и деца. Тези данни не са проверени по независим път.

1,9 милиона човека, т. е. 85 процента от жителите на Ивицата Газа, са били принудени да напуснат домовете си след избухването на конфликта, по информация на ООН.

Днес израелската армия съобщи за АФП, че е загубила 101 войници от началото на своята операция в Газа.

Вчера "Хамас" се закани, че нито един заложник няма да излезе жив от палестинската територия, ако няма размяна с палестински затворници в Израел, преговори и изпълняване на "исканията на съпротивата".

Прекратяване на огъня за една седмица в края на миналия месец позволи да бъдат освободени стотина заложници, държани от палестинското ислямистко движение в Ивицата Газа. Смята се, че 137 души остават в плен в Ивицата Газа.

В същото време стана ясно, че САЩ са предупредили Израел, че военната операция в Ивицата Газа трябва да приключи преди началото на новата година, съобщава британското списание The Economist, позовавайки се на няколко източника, пожелали анонимност.

По данни на изданието държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е предал подобно послание на своите събеседници по време на скорошното си посещение в Израел. Списанието също така съобщава, че администрацията на президента на САЩ Джо Байдън настоява Израел да направи повече, за да намали "страданието“ на палестинските цивилни, особено в южната част на Ивицата Газа.

The Economist посочва, че в публични изявления американски официални лица не уточняват никакъв краен срок, в който еврейската държава да завърши офанзивата си срещу позициите на палестинската групировка ХАМАС.

Изданието обаче предполага, че на Израел остават само няколко седмици, за да постигне успех в Ивицата Газа, преди основният му съюзник да намали военната си помощ, на която израелците разчитат много. В същото време списанието оценява вероятността за успех на израелската армия като ниска.

В материала се подчертава, ако САЩ поискат да спрат бомбардировките на Ивицата Газа в началото на следващата година, израелската армия най-вероятно ще продължи военната си кампания, макар и с по-малка интензивност. В тази ситуация, предполага The Economist, ХАМАС ще продължи да контролира част от Ивицата Газа и Израел няма да постигне основната си цел - да унищожи организаторите на атаката на 7 октомври.

Освен това стана ясно, че Общото събрание на ООН, в което участват представители на 193 страни членки на Световната организация, вероятно ще гласува във вторник по проект за резолюция, в която се иска незабавно хуманитарно примирие в конфликта в Ивицата Газа между Израел и палестинската въоръжена групировка „Хамас“, съобщи Ройтерс, като се позовава на дипломатически източници.

Предложението е направено след ветото, което САЩ наложиха в петък в Съвета за сигурност на искане за незабавно примирие в Газа.

През октомври Общото събрание прие резолюция с призив за „незабавно, устойчиво и трайно примирие, което да доведе до спиране на военните действия“. Решението беше прието със 121 гласа „за“, 14 „против“ и 44 въздържали се.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук