Израел нареди евакуация на цивилните от основния град в южната част на Ивицата Газа - Хан Юнис. Американският държавен секретар Антъни Блинкен заяви, че е "задължително" израелските военни действия в Газа да защитават цивилните и добави, че сраженията трябва да бъдат последвани от създаване на палестинска държава.

Израелски танкове си проправиха път до центъра на Хан Юнис от две посоки. Цяла нощ в града се водеха тежки сражения, а земята се тресеше от тътена на бомбардировките. Гъсти облаци дим се издигат над града, който приюти над 1 милион души. Те бяха евакуирани от северната част на Ивицата Газа. След среща на военния кабинет премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че военните действия ще станат по-интензивни.


"Войната продължава с още по-голяма сила и интензивност, на север и на юг в Газа, за да постигнем целите си - да елиминираме "Хамас", да си върнем заложниците и да гарантираме, че Газа никога повече няма да е заплаха за Израел", каза Бенямин Нетаняху - премиер на Израел.

На цивилните в центъра на Хан Юнис беше наредено да се изтеглят на запад, но там няма инфраструктура и те не могат да намерят подслон. Хиляди тръгнаха на юг към Рафа по частично разрушения път Салах ал Дин - основната пътна артерия, свързваща севера с юга.

"Аз съм ранен, дъщеря ми е сляпа. Опустошени сме. Нямаме пари. Не знам как ще оцелеем. Нямаме връзка с Хамас, Фатах или Ислямски джихад, ние сме просто хора, които искат да живеят мирно. Не спират да ни бомбардират, разрушиха живота ни."

(Снимки: Getty Images/Guliver)

Израелска телевизия разпространи кадри от центъра на град Газа. На площад "Палестина" в центъра на град Газа вече се развява израелския национален флаг и е поставена менора по повод Ханука. На кадрите са запечатани и полусъблечени палестинци, които са се предали на израелската армия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук