Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис подаде оставка, съобщават медиите в страната. Според "Индипендънт" това се дължи на остър спор и несъгласието на Дейвис с плана на премиера Тереза Мей относно бъдещи митнически споразумения с ЕС.
Решението за оставка на Дейвид Дейвис нанася силен удар на стабилността на кабинета и лидерството на Тереза Мей. Още повече, че както съобщава  от своя страна британското издание"Телеграф", някои членове на парламента, по-специално Стив Бейкър и Суела Браверман, са последвали примера на Дейвис.

Припомняме, че Дейвид Дейвис беше назначен за министър по Брекзит през 2016 година

В петък вестник "Таймс" съобщи, че премиерът Тереза Мей е обещала на членовете на правителството да отправи в оставка министъра на външните работи Борис Джонсън и други министри, ако те се опитат да нарушат плана на кабинета за плавен изход от Европейския съюз.

По-рано британските министри се споразумяха за колективната позиция на Лондон на Брекзит. В резултат на дискусиите, началникът на кабинета съобщи, че Обединеното кралство ще предложи на ЕС да създаде зона за свободна търговия и да определи списък на промишлените стоки и селскостопански продукти, които не биха попадали под бъдещи ограничения.

Тази програма не устройва поддръжниците на по-строг подход към условията за излизане на страната от единен европейски пазар. Според тях прилагането на такъв план ще съхрани зависимостта на Обединеното кралство от ЕС и ще създаде предимство за глобалните корпорации в ущърб на местните производители.

Официалният документ (бяла книга) за позицията на Лондон в преговорите с Брюксел трябва да бъде публикуван следващата седмица.

Превод и редакция: БЛИЦ