Руският генерал-лейтенант Валерий Асапов е загинал в Сирия при обстрел от страна на терористите от „Ислямска държава“, съобщават от руското Министерство на отбраната. Той е бил старши на групата руските военни съветници, намирал се е в команден пункт на сирийските войски.
Руските военнослужещи оказват помощ на сирийските командири при управлението на операцията по освобождаването на град Деир ез Зор“, уточняват от ведомството.


"В резултат на внезапен минометен обстрел от страна на терористите от „Ислямска държава” генерал-лейтенант Валерий Асапов е получил смъртоносна рана”, съобщават още от военното министерство.

Оттам добавят, че висшият военен посмъртно е предложен за най-високо държавно отличие.

По данни на „Говорит Москва”, заедно с Асапов са загинали и двама полковници. Минометният снаряд е попаднал в командния пункт, където са били офицерите. Заради точността на удара се разглежда и версията „предателство”. 

Медиите в Русия цитират източници, според които връзката с ген. Асапов е била прекъсната от 16.00 часа в събота. Според тях заедно с генерала и двамата офицери е загинал и техният преводач.

Генерал Асапов е петият руски военен, за чиято гибел става ясно през тази седмица. По-рано бе съобщено, че в Сирия са загинали Курбан Касумов,​ Владимир Тарасюк, както и някои си „полковник и генерал” (имената им и до този момент остават неизвестни).

По данни на „Ройтерс”, от началото на 2017 година са загинали най-малко 40 руски военнослужещи и бойци. От руското Министерство на отбраната са потвърдили кончината на едва около 10-ина военни.

Ген. Валерий Асапов бе сред най-известните военни в Русия, награждаван е лично от президента Владимир Путин.


Според украинските власти и медии Асапов лично ръководи бойни действия на опълченците в Донбас. Той е прехвърлен там от Далечния Изток.

Именно заради смелите му действия в Украйна кариерата на генерала тръгва към възход и той оглавява групата руски военни съветници в Сирия.

Превод и редакция: БЛИЦ