Руският президент Владимир Путин подписа закон за поправки в Наказателния кодекс на Руската федерация, предвиждащ лишаване от свобода до 10 години за отказ от участие във военни действия по време на военно положение или във въоръжен конфликт.

Измененията предвиждат и лишаване от свобода до 10 години за "доброволно предаване" в плен, при условие че няма признаци на "държавна измяна". Документът е публикуван на официалния интернет портал за правна информация на Русия.

Долната граница на наказанието ще бъде три години затвор. Членът за "доброволно предаване" досега не присъстваше в Наказателния кодекс на Руската федерация.

В същото време военнослужещ, който е извършил това престъпление за първи път, може да бъде освободен от наказателна отговорност, ако е взел мерки за освобождаването си, върнал се е в поделението или мястото на служба и не е извършил други престъпления, докато е бил в плен, казва законът.

Сред другите поправки са - лишаване от свобода до 15 години за мародерство, както и лишаване от свобода до 10 години за дезертьорство и неявяване на кадрови военнослужещи на наборна служба

За утежняващо вината обстоятелство за престъпленията против военната служба ще се смята, ако са извършени в условията на въоръжен конфликт или военни действия, както и по време на мобилизация.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук