Шведската национална агенция за надзор на лекарствата твърди, че Европейският съюз провежда бързо разследване, дали употребата на лекарството ремдесивир може да бъде разрешена за лечение на коронавирус в рамките на 27-членния блок след подобно решение в Съединените щати, предават световните осведомителни агенции.

Откриха лекарство, убиващо бързо COVID-19


Директорът на отдела за инфекции на Шведската агенция по лекарствата Шарлота Бергквист заяви пред шведската телевизия TV4, че въвеждането на ремдесивир в момента се изучава с "висок приоритет" в ЕС и решение може да бъде взето "след няколко дни".

Американската агенция по храните и лекарствата разреши спешна употреба на ремдесивир при хора, хоспитализирани с тежка COVID-19.

Първоначално лекарството е разработвано за лечение на ебола и се произвежда от базираната в Калифорния Gilead Sciences Inc.

Сензационен нов списък на лекарства, които борят коронавируса

Клиничните изпитвания показват, че лекарството е помогнало да се съкрати времето за възстановяване на хора, които са сериозно болни. Според клинично изследване, проведено под егидата на Американските здравни институти, той съкращава от 15 на 11 дни средната продължителност на възстановяването при пациенти с COVID-19.