Руски изтребител Су-27 направи таран на американски разузнавателен дрон MQ-9 над Черно море. Безпилотната машина е паднала в международни води, съобщава AFP.

По данни на агенцията, дронът Reaper е американско производство, но не е ясно на коя страна принадлежи.

 

Информацията за инцидента вече е потвърдена от Европейското командване за САЩ.

„Два руски самолета Су-27 извършиха днес опасно и непрофесионално прихващане на безпилотен апарат MQ-9 на американските военновъздушни сили, който оперира в международното въздушно пространство над Черно море“.

„Нашият MQ-9 изпълняваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и свален от руски самолет, което доведе до падането и пълната загуба на MQ-9“, съобщи генерал Джеймс Б. Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и Африка.

Инцидентът е станал около 07:03 часа Централноевропейско време.

Според други източници дронът, собственост на САЩ, е бил свален.

Руската страна все още не е потвърдила случилото се.

Turkish Clash Report съобщава, че руският Су-27 е ударил няколко пъти американския безпилотник. В резултат на това командването на Въоръжените сили на САЩ е издало заповед за свалянето му в международните води на Черно море.

Прелитайки над дрона, руският изтребител е изхвърлил гориво.

Белият дом каза, че президентът Джо Байдън е бил информиран за инцидента над Черно море. Той е определил прихващането на американския дрон от руски изтребител като „небезопасно, непрофесионално и безразсъдно“. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук