Заводът "Азовстал" в Мариупол беше ударен от британски крилати ракети Storm Shadow, съобщават властите на ДНР. Няколко секунди преди експлозията жителите на града са чули свистене на ракети в небето.

Според военните анализатори, ударът е по повод годишнината от превземането на катакомбите от руските сили. "В 20:10 от северозапад в посока Мариупол са изстреляни 2 ракети с голям обсег", съобщават властите на ДНР. 

 "Има експлозия в Мариупол! Предварително се знае за попадение в района на Азовстал, има голям стълб дим", пише и съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко в Telegram.

Преди това беше съобщено за вдигането на украинските ВВС с цел нанасяне на ракетни удари. 

Припомняме, че на 11 май Обединеното кралство предостави на Киев крилати ракети с голям обсег на действие "Storm Shadow" преди предстоящата офанзива на украинските въоръжени сили.

Storm Shadow е крилата ракета въздух-земя, разработвана от 1994 г. от френската компания Matra и британската компания British Aerospace.

Тези оръжия се изстрелват от самолети. Според експерти, доставените вече боеприпаси (ракети) могат да бъдат монтирани на изтребители МиГ-29, с каквито Киев разполага.

Превод и редакция: БЛИЦ!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук