В момента Обединеното кралство рискува да остане без оръжие, което може да бъде прехвърлено в Украйна. Факт е, че Обединеното кралство „изчерпва оръжията“ за снабдяване на въоръжените сили на Украйна, пише Daily Mail, позовавайки се на изявление на военния експерт Хауърд Уилдън.

Британският военен анализатор отбеляза, че при предаването на ракетите Storm Shadow, които се считат за най-мощните неядрени ракети на въоръжение в кралската армия, на Украйна, Лондон е предположил, че по-голямата част от тези боеприпаси ще бъдат съхранявани в британски арсенали за отбрана на самото Обединено кралство. Възможно е Киев да е бил снабден с най-старите ракети от този тип с изтекъл срок на годност, пишат чужди агенции.

Що се отнася до изтребителите, Великобритания не може да ги прехвърли. Дори броят на самолетите, с които Кралските военновъздушни сили разполагат в момента, не е достатъчен, за да защити самото Обединено кралство. Затова идеята, че Лондон може да помогне на Украйна с модерни реактивни самолети, изглежда много странна.

Нямаме достатъчно средства, за да защитим Обединеното кралство и да изпълним международните си задължения,  подчертава военният експерт.

Трябва да се отбележи, че от началото на "специалната военна операция" Великобритания играе една от ключовите роли в организирането на военна помощ на режима в Киев от „колективния Запад“.

Но удължаването на конфликта се отрази зле на военния потенциал на самото Обединено кралство и ако доставките на оръжие продължат в същия обем, Лондон скоро няма да има с какво да се защитава, камо ли да помага на трети страни в отбраната.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук