След зверски мъчения "Ислямска държава" е екзекутирала пленените руски доброволци в Сирия. Това съобщава зам.-шефа на комитета по евразийска интеграция Виктор Водолацки. По думите му Роман Заболотни и Григорий Сурканов са загинали от ръцете на терористите.

„Потвърждава се информацията, че след тази част от видеоразговори, която беше показана в социалните мрежи, са им пробутали хартия с написан текст, който трябвало да прочетат пред камерите. Нито Роман, нито Григорий се подчинили”, разказва Водолацки.
Според разкритията му руснаците трябвало да заявят, че се присъединяват към Ислямска държава. След отказа им да станат предатели на Родината и да прочетат предварително подготвения текст, те са били екзекутирани.

И двамата руснаци са добре познати в Русия като смели и доблестни мъже. Единият се е бил в Сирия като доброволец, другият е воювал в защита на Сърбия. И двамата са отстоявали свободата на опълченците в Донбас.

В кавказките медии дори се разкриват няколко случая, в които Роман Заболотни е извършвал геройства, заслужаващи медал.

В публикациите се казват, че той е проявил особено геройство и преданост към православната църква.

Григорий Сурканов е участник в домодедовското районно отделение „Бойно братство”, ветеран от бойните действия в Югославия и също боец, защитаващ Донбас.

Превод БЛИЦ