Кандидатът на опозиционната Социалдемократическа партия Зоран Миланович води на първия тур от президентските избори в Хърватия. Това показва екзитпол проучване от неделната вечер, в което разликата между първия и третия е само 5,5%.

Днес се очакват официалните окончателни резултати.

Според екзитпола социалдемократът Миланович получава 29,6% от гласовете, а дясноцентристката президентка Колинда Грабар-Китарович от управляващата Хърватска демократична общност - 26,4 процента.

Независимият кандидат певецът Мирослав Шкоро е на трето място с 24,1 на сто, като зад него застанаха много десни избиратели.

Първите двама от общо 11 кандидати на днешните избори отиват на втори тур на 5 януари 2020 година. Според анализаторите Колинда Грабар-Китарович съвсем не е аутсайдер в балотажа, тъй като за нея ще гласуват повечето десни избиратели, чиито гласове се разпръснаха в първия тур.

Право на глас на тези избори имат над 3,8 милиона граждани, от които 177 хиляди живеят в чужбина - най-много в Босна и Херцеговина (93 хиляди), Сърбия (около 30 хиляди) и Германия (29 хиляди).

Хърватският президент се избира с мандат от 5 години. Последните президентски избори бяха на 28 декември 2014 години и втори кръг на 11 януари 2015 година, на който Колинда Грабар-Китарович победи тогавашния държавен глава Иво Йосипович.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!