Иракската армия е само на дни от това да приключи операцията по връщането на Мосул от ДАЕШ (Ислямска държава). Това съобщават иракски военни.
Ген. Отман ал-Ганими коментира пред Би Би Си, че се надява джихадистите ще бъдат победени в града преди започването на "Рамадан" на 26 май. Последното напредване на север е изтласкало остатъците от съпротивата им в още по-малко пространство, допълва той.

Мосул пада в ръцете на ДАЕШ през 2014 и е тяхната най-голяма градска крепост в Ирак. Про-правителствените сили започнаха голяма офанзива по превземането на града през октомври с подкрепата въздушни удари на водената от САЩ коалиция. Успяват да завземат източната част на Мосул през януари и започнаха нападение над западната февруари.

По-малко от хиляда джихадисти са обградени в няколко северозападни квартала, включително и "Старият град", заедно с около 450 хиляди цивилни.

Седмица по-рано, части от 9та бронирана бригада на армията и части от силите за бързо реагиране на вътрешно министерство отвориха нов фронт на север, след настъплението над гъсто населената стара част на града.

Напредването беше затруднено от ожесточена съпротива, коли бомби и снайперисти, но според ген. Ганими това вече е преодоляно.

В сряда полицейският генерал-лейтенант Раид Джавдат заяви, че силите за бързо реагиране са влезли в предградията на квартал Иктисадиин, югоизточно от Мушарфа и са убили десетки бойци в тежки сблъсъци.

Организацията на обединените нации заяви, че в битката са загинали или ранени повече от 8000 цивилни, но тази цифра включва само хора, прехвърлени в медицински заведения. Иракската армия не съобщава своите жертви, но генерал от САЩ каза в края на март, че са загинали 774 иракски военни и са ранени 4 600.

Повече от 620 000 цивилни граждани са били разселени от боевете, 414 000 от тях са от западен Мосул, съобщават иракските власти. Повечето са избягали в близките лагери и приемни центрове. Други остават с роднини и приятели. ООН твърди, че още 100 до 200 хиляди души може да избягат от последната битка за "Стария град".

В понеделник Международният комитет на Червения кръст изрази загриженост за цивилните в районите, окупирани от ДАЕШ, като заяви, че те са изправени пред "много сериозен избор", тъй като няма доставки на храна и вода.

"Тази хора не само са изложени на непосредствените опасности от самия конфликт, но също така се сблъскват с последиците от това, че вече не разполагат с достъп до основни суровини, нужни им да живеят", заявява заместник-директорът на Червения кръст за Близкия изток Патрик Хамилтън пред Ройтерс. "Хората нямат достатъчно храна, нямат вода", добавя той. "Бебетата, възрастните и всички разбира се, са много уязвими и може би вече умират".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!