Три кораба на Военноморските сили на Украйна незаконно прекосиха държавната граница на Руската федерация, влязоха в териториалните води и опасно маневрират, гласи доклад на граничната охрана на ФСБ на Русия в Крим, предават световните медии.

Плавателните съдове продължават да се придвижват към Керченския проток. Граничната охрана пусна и кадри от въздуха на случващото се.

Администрацията също така добави, че корабите на украинския флот, които са влезли в териториалните води на Руската федерация, са маневрирали опасно и не отговарят на изискванията.

"Досега не са били подадени заявления в съответствие с установената процедура, корабите не са включени в графика за преминаване. Корабите опасно маневрират и не се подчиняват на законните искания на руските власти", се казва в съобщението.

Граничната служба предприема всички мерки, за да гарантира безопасността на корабоплаването и регулирането на движението на корабите във водите на Черно, Азовско море и Керченския проток, се посочва в доклада.

От своя страна Украинският флот реагира със съобщение в страницата си във Фейсбук за случващото се.

Руските кораби за брегова охрана на 25 ноември извършиха нападения срещу корабите на украинския флот, които се занимаваха с планирано преместване от пристанище Одеса до пристанище Мариупол на Азовско море, каза украинският флот.

"Днес, на 25 ноември, две малки бронирани артилерийски лодки и влекач на украинския флот извършват планиран трансфер от пристанището на Одеса до пристанище Мариупол на Азовско море. Уведомлението за плановете за прехвърляне е извършено предварително в съответствие с международните правила, за да се гарантира безопасността на корабоплаването. Въпреки това, в противоречие с Конвенцията на ООН по морско право и Договора между Украйна и Руската федерация за сътрудничество в използването на морето от Азов и Керченския проток, руските кораби - патрулни лодки от клас "Собол" , Патрулни лодки от клас "Мангуст" и корветата "Суздалдетс" - извършиха открито агресивни действия срещу корабите на украинския флот", каза украинският флот в изявление на Facebook на 25 ноември сутринта.

В сряда Министерството на външните работи на Русия предупреди Украйна срещу противозаконни действия в опит да се промени статута на Азовско море като вътрешни води на двете страни. Министерството подчерта, че отговорността за евентуалното допълнително изостряне на ситуацията би била на Украйна и подкрепящите я страни.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!