Летисия Гоес Сантяго и нейният приятел Деванир Соуза се разхождали по плажа, когато видели нещо страховито - гигантска ръка с дълги пръсти. Двойката веднага публикува видео с находката в мрежата, написвайки, че „прилича на ръка на извънземно“, пише glasnews.bg

Скелетът на "ръка" е открит на плажа на Оя Комприда в Бразилия. Двойката, която откри придатъка, публикува видео в мрежата, което показва, че останките са с много гигантски размери - за сравнение Сантяго използва нейния чехъл. И наистина, страховитата длан едва ли може да принадлежи на човек - тя е твърде дълга.

В резултат на това видеото се появи в мрежата и двойката, която намери „ръката“, предположи, че останките може да принадлежат на някакво неизвестно животно или „дори извънземно“.

Ситуацията обаче бързо беше върната под контрол от морския биолог Ерик Комин, който забеляза видеото в мрежата. Ученият веднага побърза да успокои развълнуваното въображение на потребителите - тези останки явно са от нашия свят. Както се оказа, ръката най-вероятно принадлежи на воден бозайник, като кит, делфин или морска свиня.

Съдейки по степента на разлагане, морското животно е починало преди около 1,5 години. Въпреки че намереният придатък наистина изглежда като нещо извън нашия свят, той е доста свързан с него - подобни "длани" са характерна черта на ранните предци на китовете, които са ходили по сушата преди около 50 милиона години.

Комин казва, че под интердигиталната плът на плавниците на китовете и делфините всъщност има „пет пръста“. Крайниците с пет пръста се срещат при хора, земноводни и редица други животни и свидетелстват за един общ прародител.

Придатъкът, сравнен с чехъл Снимка: Jam Press/Leticia Gomes Santiago

Изследователят предполага, че останките все пак принадлежат на делфин, тъй като те са по-често срещани в този регион. Биологът обаче, уви, не може да каже по-точно - за това са необходими допълнителни изследвания.

Биолозите настояват всеки, който намери животински останки на плажа, да уведоми незабавно регионалното дружество за защита на животните. По правило изследователите оставят скелетите на морските обитатели на плажа, за да не пречат на цикъла на хранителни вещества в екосистемата. В редки случаи обаче учените могат да вземат кости или тела на наскоро починали животни за изследване.

Според д-р Марк Шерц от Националния природонаучен музей в Дания, плавниците са еволюирали многократно в различни линии на бозайници и влечуги. Китовете, делфините и морските свине са потомци на набито животно с размерите на лисица, което има удължено тяло и опашка. Това древно създание бродело по сушата и ловувало във водата, докато накрая станало напълно водно.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук