11 членове от елитната швейцарска гвардия на папа Франциск са с COVID-19, в. „Дейли мейл”. Новината подхрани допълнително страховете за здравето на Светия отец.

В понеделник във Ватикана за пръв път четирима гвардейци дадоха положителни проби за коронавирус.

От Светия престол обявиха, че в момента се издирват контактните лица на заразените. Те са били на пост извън пределите на града-държава и се грижат за охраната на папата при официалните му ангажименти.

Заради възрастта си 83-годишният Франциск попада в рисковата група от заразяване с COVID-19. Той е подлаган често на изследвания за коронавирус тъй като част от белия му дроб е отстранена заради заболяване още когато е бил дете.

Папата беше остро критикуван през последните няколко седмици, след като явно пренебрегна изискванията за социална дистанция и носенето на маска при официални събития на площад „Свети Петър”, където се събира огромно множество от хора.

Светият отец беше заснет и да целува ръцете на няколко миряни, с които се срещна по време на официалните си задължения. Явно обаче Франциск е чул критиките по свой адрес, след като обеща да бъде по-внимателен и бдителен.