Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински обвини европейските институции в опит да предизвикат смяна на властта в страната, предаде ДПА.


Брюксел иска "сервилно и послушно" полско правителство, заяви днес Качински пред в. "Газета полска".

Крайната цел на Европейския съюз, каза той, е една напълно недемократична свръхдържава с "йерархизация на хората, основана да даването на суверенен статус на някои - Германия и германците, например, но не на Полша и на поляците", казва Качински.

По време на дебати в Европейския парламент вчера полският премиер Матеуш Моравецки защити постановено от полския Конституционен съд решение, което постави под въпрос предимството на правото на ЕС пред полското.

Европейската комисия разглежда решението на съда като много проблематично, защото то може да даде на полското правителство оправдание да пренебрегне решенията, постановени от Съда на Европейския съюз, които не харесва.

На дебатите председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заплаши Полша с нови наказателни процедури, които може да доведат до орязване на отпусканите европейски фондове или до отнемане на правото на глас на Полша при вземане на решения от ЕС.

В отговор Моравецки обвини Европейската комисия в изнудване.

Действията на Русия по отношение на доставките на газ направиха поддръжниците на плана на Европейския съюз за борба с климатичните промени да изглеждат смешни, каза преди това председателят на управляващата партия в Полша Ярослав Качински, цитиран от "Ройтерс".

Варшава призова ЕС да отмени или отложи някои от предложенията по плана си "Готови за 55" (Fit for 55) за справяне с изменението на климата преди срещата на върха, на която европейските лидери ще обсъждат мерките да справяне с повишените цени на газа и електроенергията.

"След действията на Русия по отношение на газа създателите и защитниците на "Готови за 55" меко казано станаха за смях", отбеляза Качински.

Той посочи, че цените на енергията са засегнали сериозно голяма част от страните от ЕС, така че техните граждани "просто няма да се съгласят на по-нататъшно увеличение в името на някаква недоказана теория".

Качински не уточни точно кои руски действия има предвид.

Планът "Готови за 55" се отнася до политическия пакет на ЕС за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Британските и европейските цени на едро на природния газ се повишиха през сутрешната търговия в понеделник, след като търгове показаха, че руският газов гигант "Газпром" резервира около една трета от транзитния капацитет на газ през Полша за ноември и не е резервирал никакви обеми през Украйна.

Европа с нетърпение очакваше повече доставки на газ, особено от Русия, заради драстичния скок на цените на синьото гориво.

Полша е един от най-големите производители на въглища в Европа и разчита на това гориво за почти 80% от производството си на електроенергия.