Когато се озовах в една от многочислените вили на либийския лидер Муамар Кадафи, помислих, че съм попаднал в легендарната къща на поп-идола Майкъл Джексън. Полковникът е живял в разкош, сякаш излязъл от приказките на 1001 нощ, като че ли е Аладин и има под ръка вълшебна лампа. Това разказва години след събитията един от бунтовниците, които са воювали срещу Кадафи. 

И той не греши. Всичко около полковника е било пропито от разкош. Точният брой на принадлежащите му вили и дворци, разхвърляни по целия свят и до днес не е известен. Слухове обгръщат и състоянието на либийския лидер. 

По данни на медии в Триполи, то е възлизало на 200 милиарда долара. Кадафи е имал сметки в много от най-големите световни банки, купувал е и ценни активи. Например имал е акции от италианската банка "Уникредит", от автомобилната група "Фиат", дори от футболния клуб "Ювентус". 

Полковникът се разпореждал със златния резерв на страната си като със свой. Известно е как е заповядал да изпратят 10 камиона, натоварени със злато в Нигер и по най-предпазливи оценки в тях е имало около 30 тона от жълтия метал. От всичките си имения, Кадафи най-много е обичал вилата си в град Регата, разположен западно от Триполи. 

Дизайнът на вилата е на италиански дизайнери, диваните са били доставени от Burberry, килимите - от Pierre Cardin. На територията на вилата е имало и частен зоопарк. Целият район е бил закрит, на обикновените граждани не е било позволено дори да се разходят наблизо. 

Разбира се, Кадафи е известен и с бедуинската си шатра, в която приемаше държавни глави, дошли на посещение в Джамахирията. Същата шатра той непременно е взимал със себе си при посещенията си извън Либия-разпъвана е в Ню Йорк, Париж, Брюксел и Москва и още куп световни столици. 

При тези си посещения, обикновено той е взимал и две камили, за да започне деня си с чаша прясно камилско мляко. Но голямата слабост на полковника е било златото. Куп предмети от бита му са били изработени от този метал. Имал е диван във формата на русалка от злато, автомат "Калашников" от злато, няколко часовника, прибори за хранене, даже палката му за трепане на мухи била със златна дръжка. 

Разкошно живеели и членовете на неговото многолюдно семейство. По традиция при посрещането на Нова година на гости били канени световни поп звезди като Бийонсе и Марая Кери. Хонорарите не падали под 1 милион долара за една нощ. 

Неговата дъщеря Айше си обзавела разкошен дворец в Триполи в стила на египетската царица Клеопатра. Римски статуи, антикварни мебели, голям басейн са само част от екстрите. В гардероба й имало само дрехи на Армани и Версаче, както и стотици чифтове дизайнерски обувки. 

Един от синовете му, Мутасима, станал известен като истински плейбой. Той загинал в началото на бунта срещу диктатора, но дотогава животът му бил непрекъснат купон. Разходите му за месец из най-известните световни курорти възлизал на по 1 милион долара. 

Под собствения си дворец той построил и подземна част-бункер с десетки стаи за продължително оцеляване. Друга голяма слабост на полковника били жените. на Запад той винаги е заявявал, че е противник на многоженството и че всеки мъж трябва да се задоволява с една жена. 

Но в живота си в Либия е бил постоянно обкръжен от десетки красавици. неговите лични бодигардове били жени, обличани по последен писък на модата, с идеални прически и макиаж. по-късно се установило, че Кадафи избирал охранителките си по един признак - да са девственици без опит с мъжете. 

И после, заедно със синовете си се отдавал с тях на плътски наслади. Неговото управление приключва през 2011 година, месец след началото на гражданската война в Либия. В боевете между въстаниците и верните на Кадафи части се намесили Великобритания и Франция. Без тяхната намеса либийският лидер вероятно щеше да победи и досега да продължи да управлява Джамахирията си.