Бил Гейтс няма да остави състоянието си, оценявано на 89 млрд. долара, на своите три деца, но пък ги подготвя така, че да тръгнат по неговите стъпки. Трите му деца ще наследят по 10 милиона.... и до там. Всичко останало отива за благотворителност, която те трябва да следят и да развиват.

Гейтс е роден и израства в Сиатъл, Вашингтон, където на 13-годишна възраст се записва в гимназията Лейксайд - частно училище, намиращо се на брека на езерото Вашингтон.Докато учи там, Гейтс открива любовта си към компютрите и се запознава с Пол Алън, с когото впоследствие основават Microsoft, пише Business Insider, цитиран от Профит.бг.

Двете най-големи деца на Гейтс - 21-годишната Дженифър и 18-годишният Рори, също са завършили Лейксайд, докато 16-годишната Фиби в момента все още учи там. Дженифър вече е студент в Станфордския университет.

"Лейксайд е едно от най-добрите неща, които са ми се случвали", казва Гейтс в реч, която изнася в училището през 2005 г. Тогава той обяви, че дарява 40 млн. долара на Лейксайд.

"Опитът и проницателността, които с Пол Алън придобихме тук, ни дадоха увереността да създадем собствена компания въз основа на една откачена идея, с която никой друг не беше съгласен, а именно, че компютърните чипове ще станат толкова силни, че компютрите и софтуерът ще се превърнат в инструмент, който ще присъства на всяко бюро и във всеки дом", казва Гейтс. "Ако не беше Лейксайд, нямаше да има Microsoft."

Гейтс обаче не винаги е бил толкова добре настроен към Лейксайд. "В онези дни в Лейксайд учеха само момчета, трябваше да се носи сако с вратовръзка и всяка сутрин се посещаваше параклисът. За известно време дори обмислях да се проваля на приемния изпит", казва още Гейтс в речта си.


"Реших обаче да се представя възможно най-добре на изпита и за мой късмет бях приет", казва Гейтс. "Сега най-накрая съм готов да кажа това, което нито един син не иска да казва, особено публично: "Татко, вие с мама бяхте прави".

В момента в училището учат и момчета, и момичета от 5-и до 12-и клас, или общо 860 ученици. Годишните разходи на ученик за 2017-2018 г. възлизат на 33 280 долара, в които не влизат допълнителни такси за учебници, обяд, лаптоп и транспорт, които може да достигнат до 4700 долара.

Училището е известно с отличната си подготовка в така наречената сфера STEM (наука, технологии, инженерство и математика). Компанията Niche, която събира информация за училищата в САЩ, класира Лейксайд на първо място в STEM сферата сред всички училища в щата Вашингтон, и на 10-о място в САЩ.

Дали децата на Гейтс са приети в училището с помощта на техния известен баща, е неясно, но процесът по приема е доста тежък. Според Private School Review, едва 17% от кандидатстващите в училището биват приемани.