Падащи валутни курсове, риск от неплатежоспособност - някои от източноевропейските икономики са сериозно засегнати от финансовата криза. Те обаче могат да разчитат на подкрепа от страна на Европейския съюз, се казва в материал на Дойче веле.
Хоакин Алмуня, еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси, е на мнение, че който постоянно се надява на помощ от страна на Брюксел, недооценява възможностите на ЕС. "Евросъюзът е увеличил подкрепата за засегнатите от кризата страни от 12 на 25 милиарда евро - само Унгария и Латвия са получили повече от 9 милиарда евро", казва Алмуня.
Право на тези парични помощи имат членовете на Общността, които все още не са въвели еврото. В момента това са 12 страни. Алмуня допълва, че освен това на разположение са и парите от структурните фондове - над 300 милиарда евро за периода 2007-2013 година. С тези средства ЕС подпомага страни и региони със слабо икономическо развитие.
Начини за подпомагане
Общността оказва помощ на тези страни и чрез Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. Европейската инвестиционна банка принадлежи на страните-членки на Общността. Тя се ползва с добро име на капиталовите пазари и точно затова получава изгодни кредити. С нисък лихвен процент банката поощрява работата по различни проекти и на концерни, които работят в сферата на опазването на околната среда, изграждането на европейски енергийни и телекомуникационни мрежи, както и на такива, които подпомагат икономическото развитие на отделни региони.
Работата на Европейската банка за възстановяване и развитие е на подобен принцип. От 1991 година тя подкрепя пазарната икономика в средно- и източноевропейските страни. От това се възползват преди всичко концерни, но също и банки. Европейският комисар Алмуня не назовава точни детайли за това какви са рамките на финансовата подкрепа във времената на криза.
На помощ се притече и МВФ
Според него държавните насърчителни банки са особено важни в момент, когато частните банки отпускат по-внимателно заеми или отказват да кредитират. Насърчителните банки запълват при финансирането дупките на капиталовите пазари. Алмуня обобщава: "Ние правим много, може би трябва да правим и повече, но за това е нужна по-добра координация между работата на частните и държавните инвеститори."
Алмуня призовава частните финансови институти да изпълняват задълженията си и да поощряват инвестиции в страните от Източна и Средна Европа. Но не само ЕС бърза да окаже помощ на засегнатите от кризата страни. Унгария и Латвия потърсиха помощ от Международния валутен фонд с цел да се предотврати евентуална криза заради неплатежоспособност. Следващите кандидати за парична подкрепа могат да се окажат Румъния и Литва. /БЛИЦ