Преди седмица БЛИЦ предложи на читателите си публикацията „Нов сирийски спецназ трепе главатарите на терористите в Идлиб и Алепо”. Сега редакцията се връща към темата, като я разширява с историята на руските удари от въздуха.
Вчера (петък) стана известно, че руските ВКС с точен удар по командния пункт на терористите край Дейр ез-Зор унищожили „министъра на войната” на ИД Гулмурод Халимов. Руските медии оповестиха, че заедно с него са ликвидирани още двама високопоставени бандитски главатари, като единият – „амирът на Дейр ез-Зор” Абу Мухамед Аш-Шимали – отговарящ за финансите и за прехвърляне на завербуваните новобранци в тренировъчните бази.
 

 
Кой беше Гулмурод Халимов?
 
Известно е, че Халимов започва службата си в съветския спецназ. След това става командир на таджикския Специален отряд с особено назначение (ОМОН), служи в президентската гвардия. От 2003 до 2008 г. три пъти е на специална подготовка във военната база на Blackwater.
 
През май 2015 г. преминава в редовете на ИД, където бързо прави шеметна кариера, и през лятото на 2016 г. вече е „военен министър на ИД. Изтегля в Сирия втората си съпруга заедно с четирите деца. Неговото ликвидиране нанася на терористите сериозна загуба.
 
Идеологът на тероризма ал-Багдади
 
Абу Бакр ал-Багдади беше издирван много продължително. Още през 2011 г. Държавният департамент обяви награда от 10 млн долара за информация относно неговото местонахождение. Тогава ал-Багдади беше един от главатарите на „Ал Кайда”. Той и негови последователи започнаха да действат активно в Сирия от 2013 г.
 
През юни 2014 г. групировката на ал-Багдади в продължение на месец взе под контрол значителна част от Северен Ирак, включително втория по големина град Мосул.
 
Именно ал-Багдади стана идеолог на „световния джихад”. На 5 юли 2014 г. той произнесе своята първа публична реч по време на петъчната молитва в джамия в Мосул, където призова мюсюлманите в света да му се подчинят и да се присъединят към „свещената война” под ръководството на ИД. Според ал-Багдади, след Сирия и Ирак джихадът трябва да се разпространи в Йордания, Израел, Палестина, Кувейт, Ливан, Турция и Русия.
 
В редовете на терористите ал-Багдади се ползваше с безпрекословен авторитет, а неговите проповеди често се възприемаха като пряко ръководство за действие.
 
Да се намери и ликвидира ал-Багдади се опитваха руски и западни служби. Съобщения за смъртта му се появиха около десетина пъти. На 16 юни т.г. руското МО обяви, че той може би наистина е ликвидиран от удар на ВКС в южно предградие на Ракка. Тялото му не е намерено, но от тогава за него не се чува нищо.
 
Изтребване на главатари от по-нисък ранг
 
Други двама главатари – полевите командири Убу Умаре ал-Белжики и Абу Ясине ал-Масри – бяха ликвидирани на 6 и 8 юни т.г. край Дейр ез-Зор пак с удари на руската авиация. Ал-Масри уж беше „умерен опозиционер” и при посещението на американския сенатор-„ястреб” Джон Маккейн телевизия CNN ги засне как двамата общуват почти приятелски.
 
През юли гръцки медии съобщиха за ликвидирането в Сирия на одиозния терорист от Косово Лавдрим Мухаджери, по-известен като Абу Абдулла ал-Косова. Наричан е „касапинът”, защото лично обезглавявал християни, шиити и алавити. В Сирия косоварът се върнал след четиримесечна обиколка в Албания и Косово. Мухаджери е унищожен от руските ВКС и сирийски спецназ на „Тигрите” по време на съвместна операция в провинция Идлиб. Тогава са ликвидирани и 6 от неговите 20 лични телохранители.
 
Почти незабелязани останаха обаче две други добри сполуки на руските ВКС още в началото на тяхната дейност в Сирия.
 
На 4 декември 2015 г., само два месеца след началото на въздушната операция в Сирия, руски бомбардировачи атакуваха с управляеми бомби блиндаж в провинция Латакия, унищожавайки главатаря на голяма групировка Абу-Абду и неколцина други полеви командири. Това разклати позициите на терористите в Латакия.
 
Втора сполука стана ударът на 30 август 2016 г. на изтребителя-бомбардировач Су-34 по голямо струпване на терористи в района на Мааратат-Ум-Хауш в провинция Алепо. Сред 10-те убити терористи се оказа и „прес-секретарят на ИД” Абу Мухамед ал-Аднани.
 
Превод и редакция: БЛИЦ