БЛИЦ вече отбеляза, че на тактически фон турската групировка не действа прибързано. Преди началото на настъплението кюрдските позиции се подлагат на огъня на артилерията и авиацията. Едва тогава в действие влизат танкове и „зелената пехота” (отрядите на ССА). Това не се прави случайно – кюрдските позиции са наситени с противотанкови средства. Още в първите дни операцията на видео и снимки кюрдите показаха американски ПТРК Javelin, европейски Milan и дори германски противотанкови гранатомети Panzerfaust.
Кюрдите не могат да устоят дори на масирания артилерийски огън
 

Затова турските военни още преди началото на операцията изработиха тактика на борба с кюрдските „противотанкисти”: откритите позиции се подлагат на непрекъснат артилерийски огън и под неговото прикритие отрядите на ССА постепенно приближават позициите на кюрдите. Когато „зелената пехота” заеме удобни позиции, се активизират турските танкове. Те откриват огън от максимална дистанция, осигурена им от системата за управление на огъня. С тяхното приближаване на кюрдските позиции отрядите на ССА тръгват на щурм.
 
Такава тактика практически лишава YPG от превъзходство в противотанковите средства. Нещо повече, често кюрдите предпочитат да не завързват бой и отстъпват още със започване на артилерийския обстрел.
 
Турските военни се стараят предварително да заобиколят кюрдските позиции и поставят на пътя им заслони. Този тактически прийом обаче невинаги е ефективен, защото отстъпващите кюрди просто прегазват заслоните на „зелената пехота”. Именно в такова сблъскване неотдавна загинали двама турски спецназовци.
 
В лова за отстъпващите сили вземат участие вертолети, изтребители F-16 и ударни безпилотни апарати. Кюрдите не просто отстъпват, те търпят при това чувствителни загуби.
 
Турция обяви война на загубите
 
Засега Анкара официално призна загубата само на двама военнослужещи от 1-а бригада на командосите. Фотографии на убитите са публикувани в кюрдските медии. Засега не се потвърждават изявленията на YPG за многобройни турски загуби в бронирана техника и хора.
 
Например на 27 януари се появи съобщение за свален турски вертолет. От земята е обстрелван ударен вертолет Т-129 АТАК – съвместна разработка на AgustaWestland и турска авиостроителна корпорация. Екипажът изобщо не разбрал, че по него е стреляно.
 
Анкара не дава точни сведения за жертвите сред ССА, но със сигурност броят е двуцифрен. Това не е удивително, защото ССА изпълнява най-сложните задачи по превземане на кюрдските позиции и да застава в заслоните.
 
Не са ясни точните загуби и на YPG. На 27 януари турското МО обяви за унищожаването на 552 кюрдски бойци. Цифрите със сигурност са завишени, но със сигурност превишават жертвите на ССА.
 
Редакция БЛИЦ (по публикация на iarex.ru)