За месеците на войната в Донбас бяха заловени много западни трофеи. Гранатомети, ръчни противотанкови гранатомети, бронетранспортьори, ръчни оръжия, противовъздушна отбрана, автомобилна техника, оръдия и реактивна артилерия - всичко това сега се тества в бой, пише журналистът Александър Кац.

Първите американски “Джавелин” и британските НЛАВ дойдоха в армията на Донецк през март.

"Вече ги изпробвахме на полигона - казва офицер от армията на ДНР с позивна “Люти”. “Те са добри, точни, но безполезни в ръцете на набързо обучени бойци от Териториалната отбрана. А характерът на боевете в Донбас не ни позволява да разкрием пълния потенциал на западните ПТУР. За да поразите цел от “Джавелин”, трябва да задържите целта в полезрението си за около 15 секунди, докато ракетата "разбере" накъде да лети. Нашите танкове не се очертават на открити площи дълго време”, допълва военният.

Според военните дори древните съветски "Фаготи" са почти толкова ефективни. Донецките танкисти се страхуват много повече от украинската “Стугна”. Бронепробиваемостта е същата, но се контролира от дистанционно управление. Не е необходимо операторът да присъства на установката - всичко може да се направи от прикритие.

"В допълнение към противотанковите ракети, ние заловихме много леки оръжия в западен стил”, продължава офицерът. “Предимно различни модификации на щурмови пушки АР-15. Някои се произвеждат по лиценз в Украйна. Тези оръжия не ни изненадаха. Да, удобни са, както сега е модерно да се казва - ергономични. Но има много малко патрони за тях. Освен това тези цеви са капризни. Нашият Калашников е по-надежден Но снайперите на ВСУ. Аз лично стрелях от пленена голямокалибрена “Барет” M82. Прекрасно оръжие. Точно и далекобойно. Гарантирано пробиване на БТР отстрани. ".

Военните от Донецк също хвалят тактическия комплект на пушката. Ако бойците от териториалната отбрана се бият с дядовите AK-47 и AKМС тогава редовните части са много по-добре въоръжени. Най-желаният трофей за стрелеца от армията на ДНР са колиматорните мерници “Холосайт” и “Еймпойнт”. В Русия такава притурка струва поне сто хиляди рубли. Във въоръжените сили на Украйна те са в почти всяка пехотна част.

"Като космически кораб"

Бойците на ДНР имат трофеи и то по-сериозни. 1-ва славянска бригада разполага с украински танк Т-64, заловен през пролетта край Запорожие. Машината е стара, но "пълнежът" отвътре е модерен. Термична камера в западен стил позволява да се види обект на разстояние до пет километра през нощта.

Военните признават, че подобни стандартни устройства на въоръжение в донецката армия работят на максимум два километра. Освен това заснетата "шестдесет и четворка" е оборудвана с камери - екипажът има 360-градусов обзор.

"Бронята им е много добра”, казва командирът на един от донецките батальони с позивна “Крест”. Украинският БТР-4 “Буцефал” стана "трофеен" в Мариупол. Не можаха да му се наситят. Вътре е като в космически кораб. оръжейна станция с 30-милиметрово оръдие. Операторът-стрелец го управлява от таблет. Удобно и много ефективно. На разстояние до два километра изключително опасно оръжие срещу лека бронирана техника и пехота."

Индивидуално оборудване

Униформи, бронирани жилетки, обувки, сухи дажби се доставят от въоръжените сили на Украйна от Запада в продължение на много години и се произвеждат в местни предприятия. Всичко това, според бойците, много помага на фронта и улеснява живота на войника.

"Аптечките са впечатляващи - признава военен медик с позивна “Хруст”. “Какво ли няма там. Два турникета. Препарати спиращи кървенето, против изгаряне, обезболяващи, антисептици, неонова палка, която свети в тъмното, специални ножици, които да отрежат дрехата около раната. На нашите мобилизирани са дава се максимум гумен турникет и превръзки. Ситуацията постепенно се подобрява, доброволците ни помагат много с лекарства. Но те имаха такива от самото начало Ние сме в позиция на наваксване”, допълва той.

Офицер от армията на ДНР с позивна “Майстора” уточнява, че във войната е важен не само модерното оборудване..

"Да, в много отношения те са по-добре въоръжени и оборудвани от нашите бойци", казва той. "Но мотивацията също играе огромна роля. Не е ясно как е при дошлия тук от Западна Украйна. Ние сме на своя земя и мотивацията ни е наред”, допълни той.

Една от целите е да се пленява артилерия. Американските гаубици M777 и РСЗО ХИМАРС са "много страхотни оръжия". M777 по отношение на обхвата на стрелбата покрива всички налични аналози. Ювелирните ХИМАРС поразяват цели в тила - складове за боеприпаси, щабове, места за концентрация на пехотни части. Но въоръжените сили на Украйна имат малко от тези оръжия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук