Кратка информация за пандемията и войната за 11 август 2022 г. даде математикът проф. Николай Витанов.

"Най-напред, както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Както винаги, първо пандемията, после войната.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Добрите новини продължават. Днес София-град излезе от Етап 2 на плана на МЗ и се върна на Етап 1. Мерките дават резултат. Вълната премина пиковите си стойности по отношение на заболеваемост. Следва пречупване на тренда на нарастване на заетостта на болничните легла. След това смъртността се очаква да падне още, въпреки, че и сега не е много висока.

Цялото Черноморие е в зелената зона. Заболеваемостта във Варна, Бургас и Добрич спада. Сега е момента за почивка на море за който има такива планове.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 28. Очакван срок на стабилност на сценария – поне 45 дни.

14-дневната заболеваемост днес е 299.08 на 100 000. Спада. Падна под 300 на 100 000 През тази седмица се очаква спадът да се затвърди и да се засили. Вълницата е прекършена. Точно според прогнозите. Ясно е, че няма да стигне 400 на 100 000, тъй, че няма да има налагане на по-съществени мерки. Виждате - спазвате мерките хладнокръвно и те обръщат тренда. Мерките са добре дозирани, налагат се в точния момент и за кратко време. След като дадат резултат и съответните индекси паднат под праговите стойности, мерките се махат. Всичко е ясно и кратко – няма излишно държане на мерки, няма ексцесивни мерки. Видяхте – за тази вълница мерките бяха наложени точно когато можеше да се спре дифузното разпространение. Спряха дифузното разпространение, потиснаха клъстерното разпространение, вълната бе пречупена и тръгнахме надолу.

Основният сценарий го знаете – Празни болници (под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения).

Лятната вълница си напредва, точно според прогнозите

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Вълницата си отива. Мерките дават резултат. Трендът на растеж се пречупи. Това е добре. Хем сезона ще си изкараме, както ви писах отдавна – спокойно, защото болниците няма да се напълнят, хем постковид усложненията ще са доста по-малко.

2. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 132 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Да видим числовите доказателства за това.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.47. Падна под 1.00 Заразата започна отново да се свива. Вълницата грохва. Това се и очакваше – пуснахме и кръв с целенасочени и прецизни мерки и ето – тръгва да се свлича. Постигаме крупен успех – минаваме през вълната без в страната като цяло да се запали дифузното разпространение. Това е страшно добре, тай като ще ни предостави добри изходни позиции да посрещнем есенно-зимната вълна.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.56

София-град - 0.45

Пловдив - 0.51

Бургас - 0.72

Варна - 0.41

По южните граници

Благоевград - 0.61

Кърджали – 0.70

Смолян - 0.71

Хасково - 0.60

Ямбол – 0.63

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. Очаква се в повечето области изобщо да не се запали дифузното разпространение. Минаваме добре през вълницата. Както видяхте, мерките спряха похода към дифузното разпространение. Навреме наложени, краткотрайни мерки с ясна цел – да спрат дифузното разпространение на вируса. Спряха го. Демонстрира се какво е контрол на ситуацията на основата на математическо моделиране.

За страната, индексът е около 2 пъти под критичната стойност. Знаете, че има мерки с цел - да се пречупи тенденцията на нарастване на този индекс и да не се позволи стартиране на дифузно разпространение. Успяваме. Дифузното разпространение го няма, клъстерното спря да се засилва. Мерките контрират и дифузното разпространение не може да пламне.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 132 дни. Да видим колко ще издържи. Прогнозата беше да издържи 100 дни след падането на извънредната епидемична обстановка. Издържа повече.

По морето

Виждате какво е по морето. Варна – около 2.5 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.4 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.52. Тук – около 2 пъти под критичната стойност.

Спокойно е. Август ще си е спокоен, както ви беше прогнозирано. Болниците няма да са пълни. Тези които спазват мерките за пореден път ще ни изведат успешно от вълната. Областите по морето вече всички в зелената зона. Приятна почивка през август.

За сведение - индексите в още няколко области

Силистла - 0.94

Сливен - 0.62

София-област - 0.75

Стара Загора - 0.53

Шумен - 0.37

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Успяваме. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Мерките спират засилването на клъстерното разпространение. Но то все още не бива да се подценява. Ситуацията ще се успокои, но трябва да мине и тази седмица.

Няма дифузно разпространение. Няма. Беше тръгнало да се появява, но го смазахме с минимални и силно целенасочени мерки. Обстановката е спокойна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупе тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца, че и до края на лятото.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 55

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

Около 11% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 1084

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ :5000

Тук сме под 22%. Добре е – август си върви, а прогнозата е, че няма да стигнем критичните стойности до края на месеца. Не само, че няма да ги стигнем, ами се очаква процентът да почне да намалява.

Виждате – чупим тренда на заетостта при заетост на леглата 5 до 10 пъти под критичната. И трендът на нарастване се пречупва. Гледайте и се учете, вие които ще дойдете да се занимавате с това след мен.

Не се очаква да стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. Приближаваме пиковите стойности на заетостта. След това се очаква дори спад. Защото вирусът отново не успя да подпали дифузното разпространение. Като не може да го подпали, ще отстъпи и ще си изкараме относително спокоен август месец.

„Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се.

4. Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Писах ви - като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун.

5. Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Празни болници ще е ниска, обаче ще има дни с двуцифрено число починали. Пазете се! Ако и да протича леко, все пак има и къси клечки. Най-добре да не стигате до теглене на клечка. Така гарантирано няма да изтеглите късата клечка. Възможно е да има още някой и друг ден с двуцифрено число починали, но трагедии не се очакват.

6. Заключение от проверката - и днес, 132 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е относително спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение полека отслабва, мачкано от мерките. Индексите започват да намаляват. Това е добре, много добре. В благоприятния сценарий сме.

Прогнозата я знаете- юли си отиде спокойно, както се и очакваше. Болниците няма да се напълнят. И през август месец.

7. Днес – картата на 14-дневната заболеваемост. Челвено си е, но много тъмночервеното изчезна. Очаква се да продължи да изсветлява обстановката. Но все пак е червено. Малко внимание все ще е от полза.

Сега за войната.

1. Тук не е място за леене на чувства, а за информация за резултати от анализи на основата на математическа методология. Кой крив, кой прав, обсъждайте на друго място.

Тук - технически анализ на това, което става по фронтовете на войната.

Гледната точка тук е тази на Бисмарк - националният интерес. Чий национален интерес - нашият национален интерес, а той е да знаем точно какво става, да си правим изводите и да вземаме навреме мерки, за да не сме изненадани както винаги от международната обстановка.

На който не му харесва - да не чете. Информацията е за тези, които я смятат за полезна.

Винаги съм казвал – гледайте реално на нещата. Не си градете фалшиви очаквания. Те ще ви доведат само да разочарования.

Така. Сега по същество.

Първо гледаме какво прави руската, армия, после – какво прави украинската и след това – какво става на пропагандния фронт.

Войната се развива строго по законите на диалектиката. Има периоди на количествени натрупвания, в които уж нищо не става. След това следват периоди на бързи изменения. Сега сме в период на бавни натрупвания. Руснаците напредват бавно, но настъплението им не спира.

Украинските части са принудени да се оттеглят на нови позиции. Такива все още има, доста е копано и бетонирано в последните 8 години. Но бункерите, колкото и до са много, свършват. И тогава започват бързите изменения.

Сражението за Словянск - Краматорската агломерация. Понеже от месеци съм ви казал, че това ще е основното сражение във войната, от доста време насам ви го описвам как се развива от 4-те географски посоки.

Сражението си върви. Очаква се настъплението на руската армия да е бавно докато паднат тежко укрепените Авдеевка и Бахмут. След това относително бързо сражението ще се пренесе при Словянски Краматорск.

1. От север.

Тук засега имаме позиционни боеве. Словянск-Краматорската агломерация е почти достигната от север и руските части тук чакат придвижването на другите части от юг и от изток, за да почнат пълнокръвен щурм. Докато се чака, си върви артилерийски обстрел на двете украински отбранителни линии. А те са:

1.1 Първата отбранителна линия на Словянск-Краматорската агломерация – линията Краснополие-Сидорово-Маяки - Карловка – Райгородок. Очаква се линията да бъде пробита, но не много бързо. Очаква се пробив на линията след падането на Авдеевка и Бахмут.

1.2 Зад този линия има втора отбранителна линия - Новониколаевка - Глубокоя Макатиха – Селезньовка. Тя още не е достигната. Но това е по същество последната отбранителна линия преди навлизането в Словянск.

1.3 Словянск и Краматорск са в обхвата на руската далекобойна артилерия. Което значи, артилерийска обработка на отбранителните позиции на града. Върви. Не се очаква отбраната на Словянск от север да бъде пробита скоро. Украинската групировка е голяма, сражението ще бъде жестоко.

2. От изток

2.1. Линията Северск – Соледар – Бахмут се агакува. И то доста. Руската армия вече е в предградията на Северск и Соледар. Предстои падането на тези два града. Акцента отива върху Соледар, тъй като превземането му ще пробие отбранителната линия и ще постави Бахмутската украинска групировка в тежко положение.

Боевете са вече в самия град, след като руските части превзеха индустриалната зона. Падането на Сорледар ще доведе и до падане на Северск, защото ако украинските части не се изтеглят от Северск, ще бъдат котелирани.

Без Бахмут руснаците не могат ефективно да атакуват Словянск-Краматорската агломерация. Следователно, те ще хвърлят сили да превземат тежко укрепения Бахмут и ще го направят, въпреки, че Бахмут е укрепяван 8 години. Падането на Бахмут ще влоши ситуацията на украинската армия по на юг. Превземането обаче ще е доста бавен процес. Но руснаците напредват през Покровское.

3. От юг

3.1. Линията Торецк – Константиновка-Дружовка плюс Авдеевка

Тук е горещата точка в момента. Руската армия вече превзе Пески. Отбраната на Авдеевка е пробита – руските части са вече града. Започват битките вътре из кварталите. Много бързо стигнаха руснаците до Авдеевка. Очаквах повече съпротива.

Украинската армия се опитва да запуши дупката при Пески. Ако не успее, тежко укрепената Авдеевка ще бъде обкръжена или украинската армия ще трябва да се изтегли оттам. Което ще бъде тежко психологическо поражение за украинската армия, тъй като Донецк ще започне да излиза извън обсега на голяма част от украинската артилерия.

4. От запад

Тук все още движение на фронта и украинските войски могат да получават снабдяване и подкрепления. Руснаците трябва да отрежат тези логистични линии, ако искат да превземат Словянск и Краматорск. Забелязва се раздвижване на руските сили в посока Кривой Рог и Запорожие.

Едно успешно настъпление там може да постигне желаната цел да отреже пътищата за снабдяване на украинската армия откъм Днепропетровск, а също и да постави под заплаха прочутата в пропагандата украинска групировка в южна Украйна.

Следва анализ на ситуацията с украинската армия.

1. Украинската армия жизненоважно се нуждае от успешна контраофанзива. Тя е на системи тоест крепи се на западни оръжейни доставки. Западните спонсори трябва да видят, че не непразно хвърлят милиарди там.

Затова както знаете, от доста време седя и я чакам тая контраофанзива. Даже почнах да броя от дните. Писах ви, пиша пак – украинската контраофанзива ще бъде широко отразена тук. Защото ще се провежда при силно неблагоприятни условия.

Защо контраофанзивата е жизнено важна. Правителствата в западните страни наливат милиарди в Украйна, за да я крепят. Опозицията в тези страни иска да вземе властта. И естествено атакува съответното правителство, че прахосва пари, вместо да решават наболели национални проблеми. За да се затвори устата на опозицията в западните страни, спешно трябва да се представи пред обществеността новина за голям украински успех или барем за започнала контраофанзива. Ако няма резултати от помощта, правителството губи позиции. И финансовата помощ може да спре. За да не спре, трябва да се покаже резултат.

Проблемът е, украинската армия и днес не може да се организира за мащабна контраофанзива. Причините са и обективни

а) Няма все още противодействие на голямото превъзходство на руснаците в артилерия и във въздуха. Всеки опит за концентрация на части се подавя. Ако трябва да ви го кажа на

непонятен език – руснаците държат стабилен изгодния за тях клон от бифуркационната диаграма. Американското правителство каза, че допълнителни хаймарси няма да праща. Тия стигали. За какво стигат, е друг въпрос.

б) Украинците не могат да дестабилизират този клон на бифуркационата диаграма, защото логистиката им е подпрагова. На човешки език – западната помощ е малко. Тя стига за въоръжаване на 4-5 бригади. И толкоз.

Никаква логистика няма за 200 000-на армия, която да нападне Херсон. Окомплектовката на украинската армия е под 50% от необходимата.

Руснаците са струпали тежка артилерия около Херсон и чакат. Чакат Зеленски да надделее над благоразумните си генерали. Както виждате, доставките на западно оръжие не могат да спрат настъплението на руската армия. Какво друго да ви пиша. Да ви лъжа ли?

2. Опитите за украински контраофанзиви

2.1. Настъплението на украинската армия в Южна Украйна – чакаме си го ДЕН ТРИДЕСЕТ И ВТОРИ. Няма го все още. Знаете, Зеленски каза, че до средата на септември Украйна трябва да си върне териториите. За да стане, трябва да има контраофанзива.

Няма логистика за такава. Няма логистика за успешна контраофанзива. Затова и украинските генерали не правят контраофанзива. Те не са глупави. Има и още нещо.

Влошаването на ситуацията при Краматорската дъга принуди украинската армия да насочи артилерийски части от южна Украйна към Донбас. Едно, че това не стига да спре руското настъпление в Донбас, но и второ, се оголиха украинските позиции в южна Украина. Руснаците там просто преместиха артилерията си напред и необезпокоявани започнаха да обстрелват украинските части и инфраструктура в дълбочина. Положението е малко курт-капан.

Ако украинската артилерия не се върне от Донбас, руснаците могат да разпилеят достатъчно украинските части и да стартират офанзивна към Николаев. Ако артилерията се върне да запушва тая дупка, руската армия ще премете бързо защитата на Словянск и Краматорск от изток и от юг и ще започне атаката на тези две града. Украинската армия има спешна нужда от допълнителна артилерия. Такава в нужните количества не се очаква да се появи.

2.2. Контраофанзивата около Харков.

Към Изюм - нищо. Към руската граница – нищо. Контраофанзивата при Харков отдавна я няма. Битките там са позиционни. Чакат и двете страни да свърши сражението за Словянск и Краматорск. Руснаците обстрелват с ракети и артилерия и държат ситуацията под контрол. Украинците трупат сили за защита на града, като се надяват на това, че Харков не е лесен за превземане град.

Броим и чакаме.

Чакаме украинската армия да изтласка руските части покрай Харков до границата с Русия – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ВТОРИ. Няма контраофанзива.

2.4. Контраофанзива около Херсон

И тук нищо. Непрекъснато слушаме за тази контраофанзива. Нищо съществено не се вижда. Затишие. Там ще е много интересно – числено превъзходство на украинците срещу техническо превъзходство на руснаците. Но не почва. Логистиката не е направена, а каквото тръгне да се прави, руснаците го сриват.

И днес там – скука. Всички опити на украинците да предприемат нещо са неуспешни. Всеки ден слушаме за руски бомбардировки по Николаев и на други места. Разпръскване на концентрацията на жива сила и техника. Украинците почнаха да говорят, че приказките за тази контраофанзива били психологическа операция. У нас шаранчовците пак клъвнаха на голата пропагандна кука. Обясних ви какво прави руската артилерия в момента на херсонското направление. Но нека да сме милостиви към шаранчовците. Затова, чакаме си.

Чакаме украинската армия да превземе Херсон – ДЕН ТРИДЕСЕТ И ВТОРИ. Няма контраофанзива. Гола кука. За шаранчовци.

Както виждате, търпеливо си чакам – вече 32 дни и не мрънкам, че нямало екшън. Чакам си, Зеленски да спеши генералите си да настъпят към Херсон, колкото и да не им се иска. Все пак, до средата на сeптември руската армия трябва да бъде изтласкана от окупираните територии. Нали така беше повелята.

Идеологическият фронт.

1. Знаете, писах ви, че докато не тръгне да става ясно кой печели сражението за Краматорската дъга, тук всичко ще си е, както си е - народите на воюващите страни са добре хванати в клещите на пропагандата и стоят там. Украинската пропаганда се очаква да има проблеми с обясняването на загубата на Донбас.

И с други неща, за които е още рано да пиша. Знаете, че думата, която употребявам е – аматьорщина. Натовските армии сериозно трябва да се поучат от тази аматьорщина. Ето, това с контраофанзивата срещу Херсон било психологическа операция. Отдавна ви говоря, че тук има лъжливо овчарче, което хвърля голи пропагандни куки. Ама шаранчовци в тая държава много. Кървете барем когато на куката има червейче, не ставайте за смях да кълвете на гола кука.

2. Ще кажете какво става у нас. Изнамерил съм ви нещо. Ще трябва да се помъчите, за да познаете откъде е. Не е Сун Дзъ. По старо е. От няколко дни ви пиша, че е въжна в държавата да е спокойно, за да вървят нещата напред. Как става това

ВЕЛИКАТА КЛАСИКА (ден петнадесети)

....... Има хора, които крият в гърдите си съкровища, но са отритнати в родния си край. Има хора с необикновени таланти, които остават неизвестни. Има хора с големи добродетели, които не се удостояват с похвала в родните им места. Има и такива, които живеят в усамотение, за да осъществят възвишените си помисли Има хора, предани на владетеля, но оклеветени от дворцовите клики. През древността мъдрите владетели умеели да привличат неизвестни и безродни хора и с тяхна помощ да довеждат държавата до Великото умиротворение....

Великата класика си го казва една към едно. Способните хора са ключът към Великото умиротворение. У нас какво е. Има ли Велико умиротворение. Няма. Има джаф, джаф, Пенке ле, утре пак ша джавкам ... Издигане на способни хора. Въх, въх, какви ги говориш бе Сатана! Той Сатаната Витанов нищо не казва, но като го четеш излиза, че пътят на движение е сбъркан с някакви си мижави 180 градуса. 180 градуса? Нищо работа.

Караме нататък. Знаете, че в противовес на Великата китайска класика, ви запознавам и с възгледи на оня от Флоренция, чиято статуя стои в сумрака до Галилей. Географски е някак по-близа до нас. И манталитетно – също.

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден четиридесет и трети)

...Когато сте поставен под натиск, трябва да се погрижите за важните неща. Първо, обаче, трябва да разберете, кои са те. Защото, ако всичко е прекалено важно, то нищо не е важно...

С д,уги думи, трябва да има приоритети. Сега една голяма тайна от обучението ми в Германия

Закон на Витанов: Избирай приоритетите си така, че да се движат и неприоритетните ти неща.

Това е тайната, защо на германците им действа организацията. Сядат и мислят, мислят, мислят.... А унас какво е. Както се казва, сядат, наместваш 5 големи ракии със шопската салата, отваряш устата и почваш : „Море, сокол, пие-е-е-е-е..“ Никаква мисъл не ти трябва. Но нищо и не върви. Няма го Великото умиротворение. Мислиш се за умен и красив, а не можаш да си организираш нещата, че сда имаш топла вода да се изкъпеш и парно за зимата. Карай, да върви. Море, сокол пие-е-е-е-е.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас", написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук