Руснаците изясняват кои безпилотни апарати са атакували Москва и Московска област на 30 май. Анализаторите са откроили три потенциални модела: "Синигер", "Бобър" и UJ-22 Airborne, а украинското издание "Фокус" съобщава какво се знае за тях.

Дрон А-2 Синигер

Според руския военен кореспондент-пропагандист Александър Коц, Украйна е изстреляла модернизирани безпилотни апарати "А-2 Синигер".

Очевидци са забелязали и дори са успели да заснемат загадъчните дронове в небето над Московска област, направени по доста рядка авиокосмическа схема "патица". Както отбеляза Александър Коц, външно те приличат на израелските дронове камикадзе IAI HAROP с обсег на полет до 1000 км.

Той предполага, че долетялите до Москва дронове може да представляват по-усъвършенствана версия на украинските А-2 Синигер, разработени от конструкторското бюро „Взлет“ от Харков. Моделът е изграден по същата схема "патица", но визуално по-малък от заснетите от руснаците безпилотни апарати.

"Това е дрон с малък обсег, способен да остане във въздуха не повече от час. Ако противникът е използвал А-2 за нападение над Москва, тогава дронът е бил изстрелян някъде от Подмосковието", заключава Коц.

Според информацията, дронът, подобен на "Синигер", е заснет на 30 май в 6:46 часа сутринта над село Петрово-Далне, Красногорски район, Московска област, когато е летял към Илински.

Размахът на крилете му е оценен на 3 м (за А-2 е 1,8 м), освен това след падането в тях са открити бензинови двигатели (вместо електрически) и кумулативни боеприпаси. Преди това такава модификация не е известна.

"Синигер" е малък безпилотен летателен апарат с тегло 5 кг, който лети със скорост 80 км/ч. Първоначално е предназначен за мониторинг на околната среда, наблюдение на защитени обекти, защита на границите, поддръжка на сухопътните сили, разузнаване на райони, където са възникнали аварии или бедствия.

Два безпилотни апарата "А-2 Синица" са част от мобилния многоцелеви безпилотен комплекс "СКИФ-1".

Дрон "Бобър"

Авторът на телеграм канала „Руски инженер“ обръща внимание на факта, че дронът със схема на компоненти „патица“ е подобен на украинския дрон камикадзе „Бобър“, който е разработен за Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

Наистина, дронът, наблюдаван над Московска област, по външни очертания, крила, опашка и други детайли е много подобен на апарата, показан през май от блогъра Игор Лаченков, техническите му характеристики все още не са известни.

„От кадрите размахът на крилото е около 2,5 метра, дължината е около 2-2,5, скоростта е около 150-200 км/ч. Въз основа на тези данни можем да преценим, че теглото му е не повече от 150 кг, а на бойната част може да дойде до 10-20 кг, което корелира с видеото с взривове“, коментира руският инженер.

Той също така обръща внимание на наличието на колесник, който теоретично позволява изстрелване на дрона от автомобилен път. Анализаторът също така предполага възможността за сглобяване на дрона преди изстрелването.

Дрон UJ-22 Airborne

Според някои медии дронът UJ-22 Airborne, произведен от украинската компания "Укрджет", е участвал в атаката срещу Москва и региона. Известно е, че такъв дрон повдига до 20 кг полезен товар и лети до 800 км. Може да се използва като разузнавателен, ударен или дрон камикадзе.

Руснаците са заснели летален апарат, подобен на UJ-22 Airborne, който след това е свален, според руското министерство на отбраната, информира "Фокус".

Дмитрий Рогозин, ръководител на военно-техническия център "Царски вълци", обаче уверява в Telegram, че всъщност на видео е заснет обикновен частен самолет "Чесна" - в Русия има стотици такива.

Според експерта това става ясно от диагоналните греди в долната част на крилото – „подпори“, характерни за конструктивната схема на самолета, а не на дрона.

 

 

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук