Съветското ръководство никога не афишира личния си живот. Обикновеният човек не знае колко пари печели генералният секретар. Но след разпадането на СССР точните числа на заплатите стават известни на обществеността, пише "Труд".

Архивите на Кремъл и Държавните архиви на Руската федерация съдържат документи, които позволяват да сравним заплатите на висшите лидери и да разберем кой не е пръскал пари за луксозни вещи и кой е живял на широка нога.

В. И. Ленин

Владимир Илич Ленин след 1917 г. си назначава заплата от 500 рубли. Според оценките за съвременни пари това е около 160 000 рубли на месец. Освен това Ленин забранява на членовете на партията да имат доходи отвън. С течение на времето инфлацията "изяжда" по-голямата част от доходите на лидера, но както знаем, това не го притеснява особено.

Й. В. Сталин

Докато е народен комисар по въпросите на националностите, заплатата на Сталин е 225 рубли на месец. След като става държавен глава, получава 500, а по-късно 1200 рубли. Инфлацията от Втората световна война изяжда заплатата на Сталин и той я повишава до 10 000 рубли, което в съвременни пари е около 3 200 000 рубли.

Освен това се появи система от "сталински пликове", при която допълнителните плащания на висши служители не се облагат с данъци.

Н. С. Хрушчов

Никита Сергеевич Хрушчов получава заплата от 800-1000 рубли на месец (около 300 000 по днешните стандарти). Освен това генералният секретар има недвижими имоти и коли. Хрушчов не е много любител на автомобилите, както се вижда от случаите, когато той дава скъпи чужди возила на нуждаещите се. Лимузина Rolls-Royce Silver Cloud и Mercedes-Benz 300 SL са дарени на различни организации.

Л. И. Брежнев

Ето кой живее "на широко" и не го крие. Заплатата на Брежнев е 1500 рубли, но това не е най-големият му доход. Брежнев премахва забраната за допълнителни доходи на членовете на партията, което му позволява да получава значителни възнаграждения от публикуването на книгите си. През 1973 г. Леонид Илич си „връчва“ Ленинска награда в размер на 25 000 рубли, което, ще се съгласите, е много за онези времена.

Ю. В. Андропов

Андропов, подобно на Брежнев, в началото на управлението си получава повече от 1000 рубли, около 1200. Но скоро Юрий Владимирович намалява заплатата си до 800 рубли, също като на Хрушчов. Стойността на рублата през 80-те години е ниска и Андропов не живее много добре. Но той не отказва допълнителни плащания и хонорари. Има данни, че през 1984 г. хонорарът на Андропов за литературни произведения възлиза на 8000 рубли.

К. У. Черненко

Подобно на Андропов, Черненко получава заплата от 800 рубли, но и хонорари от Политиздата за идеологически текстове и сумите многократно надвишават заплатата му.

М. С. Горбачов

Горбачов управлява в трудни за страната времена. Финансовата ситуация се променя бързо и Михаил Сергеевич коригира заплатата си. Ако в началото е 800 рубли, след пет години става 3000 рубли. Има обаче допълнителни приходи. Горбачов също така е удостоен с Нобелова награда за мир и получава сумата от 1 000 000 долара (по курс от 1990 г.).